+
Hushållens konsumtion ökade under första kvartalet. Foto: Maria Nordlander.
 • Ekonomin växte med 2,2 procent över tolv månader

  PUBLICERAD 2017-05-30 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-05-30 14:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  BNP steg med 0,4 procent under första kvartalet 2017 jämfört med kvartalet innan. Det visar ny preliminär statistik från Statistiska centralbyrån. Jämfört med första kvartalet 2016 är tillväxten 2,2 procent.

  SCB skriver att det främst var fasta bruttoinvesteringar och varuexport som bidrog till tillväxten medan tjänsteexport motverkade den. Hushållens konsumtion ökade medan offentlig konsumtion minskade och då statens konsumtion eftersom kommunernas konsumtion var oförändrad. Bruttoinvesteringar ökade under kvartalet och då främst via fasta bruttoinvesteringar som i sin tur ökade mest via bostadsfastigheter men även lagerinvesteringar ökade.

  Sammanlagt drogs exporten ihop då den minskade tjänsteexporten utvägde varuexporten, enligt SCB:s pressmeddelande.

  Sysselsättningen utvecklades sålunda att antalet sysselsatta i ekonomin ökade med 1,2 procent medan arbetsproduktiviteten i näringslivet var oförändrad. Hushållens disponibla inkomster ökade med 3,5 procent i fasta priser och sparandet ökade med 7 miljarder kronor.

  Överskottet i det offentliga sparandet uppgår till 4 miljarder kronor vilket främst förklaras av att kommunernas finansiella sparande visade ett överskott på 8,2 miljarder kronor.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Västerås bygger staden inåt

  Fastighetsmarknad Den nya visionen för Västerås är ”staden utan gränser”. I samma andetag lyckas man bygga väldigt mycket stad just inom stadens gränser genom att omvandla gammal industrimark till blandade stadsdelar med bostäder, arbetsplatser och service. Den främsta symbolen för framåtandan blir nya resecentrum i stadsdelen Kungsängen.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Hushållens konsumtion ökade under första kvartalet. Foto: Maria Nordlander.