• Åtta vidare i Sumpans miljardprojekt

  PUBLICERAD 2017-05-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-17 16:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som Fastighetsnytt tidigare avslöjat ska centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör i Sundbyberg säljas av kommunen. Nu har åtta idékoncept med sju aktörer gått vidare i kommunens tävling om vem som ska köpa och utveckla centrumen.

  Det var i maj 2016 som Fastighetsnytt första gången skrev om att Sundbybergs kommun planerar att sälja tre kommunala centrum, en affär som väntas landa kring två miljarder kronor. Den 1 juli samma år fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja.

  Totalt har 18 tävlingsbidrag sedan dess lämnats in. Efter en utvärdering finns åtta idékoncept kvar som nu tävlar om att utveckla centrumen.

  Förhandlingar med de olika fastighetsbolagen väntas pågå till och med oktober. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om vilka aktörer som får förvärva och utveckla fastigheterna i respektive centrum. Följande fastighetsaktörer finns med:

  • Ör: Folkhem/Rikshem, Odalen/Wallin samt Besqab
  • Rissne: Einar Mattsson, Balder samt Ikano Bostad
  • Hallonbergen: Balder och Wallenstam

  – Centrumutvecklingen kommer att innebära nyinvesteringar för mångmiljardbelopp i tre stadsdelar. Nu fortsätter kvalificeringsarbetet och förhandlingar med de fastighetsbolag som är vidare i processen, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

  Områdena ska innehålla bostads- och hyresrätter, kontor, handel, skola och vårdboende. Det bedömda värdet på dagens fastigheter är cirka två miljarder kronor, exklusive byggrätter.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived