+
Anna Persson och Viktor Sandberg, Partner och Managing partner, Svalner.
 • Äh, det blir väl inget av paketeringutredningen..?

  PUBLICERAD 2017-05-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-11 11:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Så kom den då äntligen, efter nästan två års utredningsarbete överlämnades den så kallade paketeringsutredningen till regeringen. Förslaget, som nog alla vet vid det här laget, handlar förenklat om att jämställa beskattning vid försäljning av paketerad fastighet (det vill säga som ägs av ett bolag) med direktförsäljning av fastighet. Det innebär att både inkomstskatt och stämpelskatt (i form av schablonbeskattning) ska utgå vid en försäljning av ett fastighetsbolag.

  Hur har då marknaden reagerat på förslaget? I samband med att förslaget presenterades svajade fastighetsaktierna till och många kurser gick ner, men marknaden återhämtade sig relativt snabbt. En förklaring till den snabba återhämtningen skulle kunna vara att effekterna av förslaget redan tidigare var inprisat i fastighetsaktierna. En annan förklaring kan vara den massiva kritik som framfördes omedelbart efter presentationen av förslaget. Bland annat lämnade näringslivets representanter i utredningen ett så kallat särskilt yttrande där betydande brister i förslaget presenterades. Det kom även uttalande från en högt uppsatt tjänsteman på Finansdepartementet som möjligen kan tolkas som att förslaget inte kommer att genomföras.

  Är marknadens tolkning riktig, kan man blåsa ”faran över”? Det går inte att bortse från att förslaget som presenterades innehåller en hel del utmaningar; utöver tekniska brister påtalar utredningen själv att det är sannolikt att förslaget kommer att medföra lägre fastighetspriser, minskat byggande, ett mindre fastighetsbestånd och högre hyror. Därutöver kan tilläggas att utredningen inte har kunnat beakta effekterna av nya ränteavdragsbegränsningsregler (som Sverige sannolikt kommer att behöva införa till följd av ett EU direktiv) som troligen kommer att drabba fastighetsbranschen extra hårt. Detta borde ju sammantaget tala för att förslaget inte kommer att bli verklighet, eller?

  Det är dock viktigt att beakta den andra vågskålen, det vill säga politik och skatteintäkter.

  Enligt utredningen omsattes under 2015 kommersiella fastigheter motsvarande ett värde om 174,2 miljarder kronor varav affärer med paketerade fastigheter uppskattas ha omsatt ungefär 157,6 miljarder kronor. Utredningen anger att det förvisso är svårt att beräkna förslagets effekt för de offentliga finanserna, främst beroende på att förslagen antas ge upphov till beteendeförändringar, dock förväntas en engångsintäkt uppkomma på mellan 7,9 och 17 miljarder kronor. De varaktiga skatteintäkterna förväntas uppgå till mellan cirka 6,1 och 13,3 miljarder kronor årligen. Dessa beräkningar kan möjligen ifrågasättas, men det går inte att bortse från att det är betydande belopp som kan användas i den politiska debatten.

  Osäkerheten avseende vad förslaget kan komma att innebära har således försvunnit, men tveksamheten kring förslagets implementering kvarstår. Vår slutsats är att, trots den massiva kritik som mött förslaget, går det inte att luta sig tillbaka i förvissning om att det inte kommer att genomföras. Det är fortfarande viktigt att fastighetsbranschen är aktiv i den remissbehandling som nu pågår, det är alltför stora belopp på spel och den gamla devisen kvarstår; vem tycker egentligen synd om fastighetsbranschen?

  Anna Persson och Viktor Sandberg
  Partner och Managing partner, Svalner

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x