+
Anna Persson och Viktor Sandberg, Partner och Managing partner, Svalner.
 • Äh, det blir väl inget av paketeringutredningen..?

  PUBLICERAD 2017-05-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-11 11:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Så kom den då äntligen, efter nästan två års utredningsarbete överlämnades den så kallade paketeringsutredningen till regeringen. Förslaget, som nog alla vet vid det här laget, handlar förenklat om att jämställa beskattning vid försäljning av paketerad fastighet (det vill säga som ägs av ett bolag) med direktförsäljning av fastighet. Det innebär att både inkomstskatt och stämpelskatt (i form av schablonbeskattning) ska utgå vid en försäljning av ett fastighetsbolag.

  Hur har då marknaden reagerat på förslaget? I samband med att förslaget presenterades svajade fastighetsaktierna till och många kurser gick ner, men marknaden återhämtade sig relativt snabbt. En förklaring till den snabba återhämtningen skulle kunna vara att effekterna av förslaget redan tidigare var inprisat i fastighetsaktierna. En annan förklaring kan vara den massiva kritik som framfördes omedelbart efter presentationen av förslaget. Bland annat lämnade näringslivets representanter i utredningen ett så kallat särskilt yttrande där betydande brister i förslaget presenterades. Det kom även uttalande från en högt uppsatt tjänsteman på Finansdepartementet som möjligen kan tolkas som att förslaget inte kommer att genomföras.

  Är marknadens tolkning riktig, kan man blåsa ”faran över”? Det går inte att bortse från att förslaget som presenterades innehåller en hel del utmaningar; utöver tekniska brister påtalar utredningen själv att det är sannolikt att förslaget kommer att medföra lägre fastighetspriser, minskat byggande, ett mindre fastighetsbestånd och högre hyror. Därutöver kan tilläggas att utredningen inte har kunnat beakta effekterna av nya ränteavdragsbegränsningsregler (som Sverige sannolikt kommer att behöva införa till följd av ett EU direktiv) som troligen kommer att drabba fastighetsbranschen extra hårt. Detta borde ju sammantaget tala för att förslaget inte kommer att bli verklighet, eller?

  Det är dock viktigt att beakta den andra vågskålen, det vill säga politik och skatteintäkter.

  Enligt utredningen omsattes under 2015 kommersiella fastigheter motsvarande ett värde om 174,2 miljarder kronor varav affärer med paketerade fastigheter uppskattas ha omsatt ungefär 157,6 miljarder kronor. Utredningen anger att det förvisso är svårt att beräkna förslagets effekt för de offentliga finanserna, främst beroende på att förslagen antas ge upphov till beteendeförändringar, dock förväntas en engångsintäkt uppkomma på mellan 7,9 och 17 miljarder kronor. De varaktiga skatteintäkterna förväntas uppgå till mellan cirka 6,1 och 13,3 miljarder kronor årligen. Dessa beräkningar kan möjligen ifrågasättas, men det går inte att bortse från att det är betydande belopp som kan användas i den politiska debatten.

  Osäkerheten avseende vad förslaget kan komma att innebära har således försvunnit, men tveksamheten kring förslagets implementering kvarstår. Vår slutsats är att, trots den massiva kritik som mött förslaget, går det inte att luta sig tillbaka i förvissning om att det inte kommer att genomföras. Det är fortfarande viktigt att fastighetsbranschen är aktiv i den remissbehandling som nu pågår, det är alltför stora belopp på spel och den gamla devisen kvarstår; vem tycker egentligen synd om fastighetsbranschen?

  Anna Persson och Viktor Sandberg
  Partner och Managing partner, Svalner

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Smart bygge i Buiksloterham

  Hållbarhet Släpp regelboken, låt människor bygga själva, men sätt ribban högt vad gäller hållbarhet. Välkommen till området Buiksloterham i norra Amsterdam som blivit ett omtalat exempel för cirkulär ekonomi och ett så kallat living lab för andra nederländska bostadsområden.

 • Höjvall tar över rodret i Amasten

  Rekrytering Rikshems förre vd Jan-Erik Höjvall återvänder till en operativ roll som vd i ett publikt bolag när han tar över vd-stolen på Amasten. David Dahlgren som lett bolaget de senaste tre åren lämnar posten som vd sedan han och styrelsen haft olika uppfattningar om hyr bolagets tillväxtstrategi skall implementeras och tidplanen för dess notering på Stockholmsbörsens huvudlista.

 • Klart för fler studentbostäder

  Studentbostäder Regeringen lovar att bygga minst 21 000 nya studentbostäder till 2026. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen.

 • ANNONS
 • Åfors lämnar Link och Torslanda

  Nyheter Caesar Åfors som varit extern vd för Torslanda Property Investment och Link Propp Investment sedan bolagen bildades av Catella 2014 har meddelat styrelserna för bolagen att han lämnar sina uppdrag i bolagen, på grund av tidsbrist.

 • ANNONS
 • Nina Ekman går till Newsec

  Rekrytering Nina Ekman har rekryterats till Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, där hon blir senior kommunikationskonsult.

 • Magnolias ledningsgrupp växer

  Rekrytering Magnolia Bostad rekryterar Stefan Berg till rollen som chef affärsutveckling med plats i ledningsgruppen. Samtidigt tillträder Erik Rune som COO.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x