+
Tomas Pousette.
 • Toppen för bostadsbyggandet är nådd

  PUBLICERAD 2017-04-03 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-05 10:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den kraftiga ökningen av bostadsbyggandet under förra året underskattades av prognosmakarna. Trots prognosmissarna verkar de senaste bedömningarna, om att toppen för bostadsbyggandet nu är nådd, vara rimliga.

  Två seriösa prognosmakare har nyligen kommit med bedömningar av bostadsbyggandet i år och nästa år. Sveriges Byggindustrier, som har god branschkunskap, räknar med att antalet påbörjade lägenheter i år kommer att öka med 2 000 men under nästa år bedöms bostadsbyggandet minska med 5 000 lägenheter. Konjunkturinstitutet, med sin genomarbetade makrobild, är lite mer optimistiskt och förutspår att antalet påbörjade lägenheter i år och nästa år planar ut på 2016 års höga nivå.

  Förra årets statistik över bostadsbyggandet är fortfarande preliminär men Statistiska centralbyrån uppskattar att det började byggas 63 000 lägenheter, vilket var en överraskande stor ökning från 2015 då 47 000 lägenheter påbörjades. Så sent som i mars förra året trodde Konjunkturinstitutet på en marginell ökning till 51 000 påbörjade lägenheter under 2016. I prognosen från Sveriges Byggindustrier från februari förra året var felbedömningen ännu större; där räknade man med att bostadsbyggandet under 2016 skulle minska till 46 000 lägenheter.

  Vad är det som säger att prognosmakarna har mer rätt den här gången? Konjunkturinstitutet underbygger sin prognos med argumenten att kapacitetsutnyttjandet i byggsektorn är mycket högt och att bristen på arbetskraft inom vissa yrkesgrupper är stor. Sveriges Byggindustrier pekar också på att många byggföretag har svårt att få tag på personal samt att en mer restriktiv kreditgivning dämpar efterfrågan på nya bostäder.

  Det verkar rimligt att tro att kombinationen av begränsningar på utbudssidan och en viss uppstramning på efterfrågesidan medför att det blir svårt att överträffa förra årets höga bostadsbyggande. För inte kan väl byggsektorn överraska en gång till?

  Tomas Pousette 
  Pousette Ekonomianalys AB

  1 kommentarer

  1. Joel Jönsson 2017-04-06

   ”Toppen för bostadsbyggandet är nådd”. Nej, 70 000 bostäder påbörjas redan i år! Läs om hur branschen klarar de långsiktiga utmaningarna på Prognoscentrets hemsida.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x