+
Tomas Pousette.
 • Toppen för bostadsbyggandet är nådd

  PUBLICERAD 2017-04-03 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-05 10:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den kraftiga ökningen av bostadsbyggandet under förra året underskattades av prognosmakarna. Trots prognosmissarna verkar de senaste bedömningarna, om att toppen för bostadsbyggandet nu är nådd, vara rimliga.

  Två seriösa prognosmakare har nyligen kommit med bedömningar av bostadsbyggandet i år och nästa år. Sveriges Byggindustrier, som har god branschkunskap, räknar med att antalet påbörjade lägenheter i år kommer att öka med 2 000 men under nästa år bedöms bostadsbyggandet minska med 5 000 lägenheter. Konjunkturinstitutet, med sin genomarbetade makrobild, är lite mer optimistiskt och förutspår att antalet påbörjade lägenheter i år och nästa år planar ut på 2016 års höga nivå.

  Förra årets statistik över bostadsbyggandet är fortfarande preliminär men Statistiska centralbyrån uppskattar att det började byggas 63 000 lägenheter, vilket var en överraskande stor ökning från 2015 då 47 000 lägenheter påbörjades. Så sent som i mars förra året trodde Konjunkturinstitutet på en marginell ökning till 51 000 påbörjade lägenheter under 2016. I prognosen från Sveriges Byggindustrier från februari förra året var felbedömningen ännu större; där räknade man med att bostadsbyggandet under 2016 skulle minska till 46 000 lägenheter.

  Vad är det som säger att prognosmakarna har mer rätt den här gången? Konjunkturinstitutet underbygger sin prognos med argumenten att kapacitetsutnyttjandet i byggsektorn är mycket högt och att bristen på arbetskraft inom vissa yrkesgrupper är stor. Sveriges Byggindustrier pekar också på att många byggföretag har svårt att få tag på personal samt att en mer restriktiv kreditgivning dämpar efterfrågan på nya bostäder.

  Det verkar rimligt att tro att kombinationen av begränsningar på utbudssidan och en viss uppstramning på efterfrågesidan medför att det blir svårt att överträffa förra årets höga bostadsbyggande. För inte kan väl byggsektorn överraska en gång till?

  Tomas Pousette 
  Pousette Ekonomianalys AB

  1 kommentarer

  1. Joel Jönsson 2017-04-06

   ”Toppen för bostadsbyggandet är nådd”. Nej, 70 000 bostäder påbörjas redan i år! Läs om hur branschen klarar de långsiktiga utmaningarna på Prognoscentrets hemsida.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
  • Vasakronan satsar på teknikenhet

   Ekonomi Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

  • Bonava säljer hyresprojekt i Berlin

   Bostäder Bonava säljer 71 hyreslägenheter och fyra kommersiella lokaler i Berlin, Tyskland, till det kommunala bostadsföretaget Gewobag för cirka 120 miljoner kronor.

 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x