+
Peter Stein. Foto: Stein Brothers.
 • Stor efterfrågan efter samhällsfastigheter framöver

  PUBLICERAD 2017-04-19 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-04-19 15:32

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sverige kommer att ha en fortsatt hög befolkningstillväxt de närmaste tio åren och som siffrorna ser ut nu kommer landets befolkning att nå 11 miljoner under 2027. Det innebär övergången mellan 10 och 11 miljoner blir endast tio år vilket är rekordkort. Nuvarande rekord är 13 år, vilket det tog för befolkningen att gå mellan 9 och 10 miljoner. Det säger nationalekonomen Peter Stein, verksam på Stein Brothers, som har gått igenom Statistiska centralbyråns nya befolkningsdata och gjort en befolkningsprognos baserat på den.

  Utvecklingen innebär enligt honom att antalet och andelen unga ökar väldigt mycket.

  – Att de äldre ökar och deras andel av befolkningen ökar vet vi redan. Mindre bekant är att de yngre ökar nästan lika som de yrkesaktiva, som är folk i åldrarna 20-64 år. Tittar man på åldersgruppen 0-18 så kommer den gruppen av utgöra 22,5 procent av befolkningen 2027 medan 65+ kommer att vara 20,7 procent, enligt mina beräkningar. Det betyder att det kommer att finnas stort behov för och stor efterfrågan efter samhällsfastigheter, säger Peter Stein.

  Han menar att det kommer att behövas samhällsfastigheter både för verksamhet som riktar sig mot unga och mot äldre.

  – Under perioden 2017-2027 kommer antalet unga i åldern 0-19 att öka med 396 000 personer och 20-64 kommer att öka med 410 000 personer. 90-talister och 00-talister kommer att skapa ett befolkningstryck i högskoleorter framöver och där behöver man planera för nya bostäder konstaterar Peter Stein.

  Sverrir Thór

  3 kommentarer

  1. Peter Stein 2017-04-21

   Blev en liten miss i min förra kommentar. Det skall givetvis vara 2024 och inte 2024

   Reply

  2. Maria Pleiborn 2017-04-20

   Detta stämmer inte. Förra årets befolkningsprognos från SCB nådde 11 milj invånare redan år 2024. I årets prognos är antagandena om invandringen kraftigt nedskrivna vilket får denna effekt.

   Reply

   • Peter Stein 2017-04-21

    Det stämmer att SCB.s prognos publicerad 30 april 2016 prognostiserade att Sverige skall nå 11 miljoner invånare redan 2004. Årets prognos beräknar istället att så kommer att ske 2027.Träffar den prognosen kommer övergången från en miljon till en annan att då ha gått fortare. Så det som står i artikeln stämmer.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x