+
Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Ljummen reaktion på regeringens vårbudget

  PUBLICERAD 2017-04-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-18 15:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  På tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson årets vårbudget. För fastighetsbranschen fanns få nyheter, trots att branschen hade hoppats på mer.

  Det är främst företrädare för det hyrda boendet som är skeptiska till avsaknaden av förslag på det bostadspolitiska området. Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen säger att man hade hoppats att få se en skattereform för hyresrätter för att ytterligare ge skjuts åt bostadsbyggandet.

  – Med tanke på att det förekom en hel del diskussioner kring olika skatteförslag inför dagens budgetpresentation som inte har manifesterats i propositionen förutsätter vi att regeringen tar med frågan kring skatteobalansen i höstens budgetdiskussioner, säger Marie Linder.

  Sedan tidigare har regeringen tagit beslut om ett investeringsstöd med inriktning på hyresrätter och studentbostäder som gäller sedan årsskiftet. Man framhåller även i den här budgeten att det behövs en ökad nyproduktion av flerbostadshus och hyresrätter med ”överkomliga hyror”.

  -Regeringen pekar på investeringsstödets betydelse för att uppnå detta och det är ett sätt. Men en skattereform för att skapa balans mellan olika upplåtelseformer är en mer permanent lösning för skapa bättre förutsättningar för rimliga hyresnivåer, säger Marie Linder.

  Även branschorganisationen SABO saknar förslag för en skattereform:

  – Regeringen arbetar vidare med sitt 22-punktsprogram för bostadsmarknaden, men jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

  Kattrumpor ett minne blott
  Även företrädarna för det privata boendet, organisationen Fastighetsägarna, är kritiska. Dock till andra saker. I vårbudgeten avskaffar nämligen regeringen, enligt tidigare aviseringar, möjligheten att genomföra skattefria överlåtelser av fastigheter till juridiska personer, så kallade kattrumpor.

  – Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

  Även Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken Holmgren är kritisk till bristen på bostadspolitiska förslag.

  – Trots att vi har allvarlig bostadsbrist i Sverige lyser förslagen om hur detta ska hanteras med sin frånvaro i vårbudgeten. En fungerande bostadsmarknad är en viktig förutsättning för fortsatt tillväxt. Dagens pressade läge på bostadsmarknaden berör så gott som alla svenskar. Varför är det så tyst om en av våra största och mest komplexa samhällsutmaningar?, säger hon.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x