+
Tomas Pousette.
 • Ingves kör ända in i kaklet

  PUBLICERAD 2017-04-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-27 14:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken överraskade med ett mjukt räntebesked. När många analytiker trodde att man skulle meddela att köpen av statsobligationer snart skulle avslutas valde Riksbanken istället att utöka köpen.

  Penningpolitiken behöver bli mer expansiv och därför utökar Riksbanken köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor till 290 miljarder kronor. Reporäntan hålls oförändrad på -0,5 procent men Riksbankens prognos för den första höjningen av reporäntan senareläggs med ett kvartal till mitten av 2018.

  En anledning till de ytterligare stimulanserna, som Riksbanken lyfter fram, är att löneavtalen blivit lägre än väntat, vilket talar för att uppgången i inflationen blir långsammare än vad man tidigare bedömt. Det verkar troligt att Riksbanken även tagit intryck av att inflationen i mars blev mycket lägre än väntat. Det faktum att inflationen under lång tid varit för låg bidrar säkert också till att man nu verkligen vill vara säker på att närma sig inflationsmålet.

  Stor osäkerhet om den ekonomiska och politiska utvecklingen i omvärlden har, enligt Riksbanken, haft betydelse för penningpolitikens utformning. Trots allt vad som händer internationellt är det ändå svårt att se att detta argument skulle ha vägt särskilt tungt just vid det senaste penningpolitiska beslutet.

  Den som trodde att Stefan Ingves skulle slå av på takten under sitt sista år som riksbankschef har fått helt fel. Beslutet att utöka köpen av statsobligationer genomdrevs, precis som i december, med stöd av Ingves utslagsröst i direktionen trots reservationer från tre av de vice riksbankscheferna. När Ingves håller full fart ända in i kaklet blir det extra intressant att se vem som blir ny riksbankschef under nästa år.

  Tomas Pousette 
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x