+
Max Barclay. Foto: Newsec.
 • Fortsatt hög transaktionsvolym under första kvartalet

  PUBLICERAD 2017-04-03 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-04-03 06:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är fortsatt högt tempo på den svenska transaktionsmarknaden och under första kvartalet 2017 uppgick transaktionsvolymen till 34,5 miljarder kronor vilket är 5,6 miljarder kronor mer än under första kvartalet 2016 som ju var ett rekordår. Det framgår av ett pressmeddelande från Newsec som Fastighetsnytt tagit del av.

  Intresset från utländska investerare verkar också hålla i sig och för andra kvartalet i rad var de nettoköpare av fastigheter, skriver Newsec. Bland utländska investerare är amerikanska och tyska pensionsförvaltare ett vanligt förekommande inslag och enligt rådgivningsföretaget lockas man av den svenska marknaden som i ett internationellt sammanhang kan anses vara politiskt stabil.

  ”Vi ser ett bra tryck i marknaden med många aktiva köpare och säljare. Det faktum att internationella aktörer nu är nettoköpare är faktiskt någonting vi inte har sett sedan perioden 2004-2007. Givet att det här är andra kvartalet i rad med samma utveckling så skulle man kunna börja prata om en trend”, säger Max Barclay, vd för Newsec i en kommentar.

  Man konstaterar att den inbromsning i marknaden som många uttryckt oro för fortfarande lyser med sin frånvaro samt att förutsättningarna fortfarande är goda med låga räntor och fastigheter en attraktiv placeringsform. Framförallt är det externa handelsplatser och kontor i A-lägen i anslutning till kommunikationer som lockar kapitalet. Stockholm går fortsatt starkt och står för 32 procent av marknaden men Göteborg går starkt framåt och tar 20 procent av marknaden.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Max Barclay. Foto: Newsec.