+
Centerpartiet har tidigare lagt fram denna vision om höga byggnader i city, här sett från Kungsholmsstrand. Bild: Centerpartiet.
 • C: Bygg ”Klarastaden” i Stockholm city

  PUBLICERAD 2017-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-11 14:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  Centerpartiet i Stockholm vill höja stadens bostadsmål från 130 000 till 140 000 nya bostäder till år 2030. För att lyckas med det vill man däcka över spåren väster om centralstationen och bygga vad man kallar ”Klarastaden” med 6 000 nya bostäder.

  Det är bland annat Karin Ernlund som för Centerpartiets räkning lämnat en motion till Stockholms kommunfullmäktige. Partiet menar att det mest hållbara sättet att bygga fler bostäder är att förtäta redan befintliga stadsdelar, och gärna på höjden.

  För att möjliggöra den nya stadsdelen ”Klarastaden” måste spårområdet överdäckas.

  – Med tanke på kostnaden för överdäckning och områdets centrala läge bör det göras plats för så många personer som möjligt centralt i Stockholmsområdet. Centerpartiet föreslår 6 000 bostäder och 140 000 kvadratmeter kontorsyta genom en överdäckning av spårområdet från Centralstationen och vidare västerut, skriver partiet i sin motion.

  Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård kommenterar motionen med följande:

  – Stockholms starka tillväxt är en möjlighet att ta tillvara. Vi kan överbrygga sår i stadsbyggnaden och knyta ihop stadsdelar, skapa mer liv och rörelse och bättre fungerande kommersiell och offentlig service.

  En överdäckning av spårområdet vid centralstationen är inte en ny tanke. Bland annat prövades ett förslag i ett program som togs år 2010. Ett detaljplanearbete för överdäckning av spårområdet vid centralstationen (inte den västra sida som C pratar om) inklusive en ny centralstation påbörjades våren 2017.

  Exploateringsnämnden har också gått ut med en markanvisning på den så kallade ”snurrtomten” mellan Klarabergsviadukten, Klarastrandsleden och Waterfront.

  Motionen tas upp på kommunfullmäktige den 19 april.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
  • Vasakronan satsar på teknikenhet

   Ekonomi Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

  • Bonava säljer hyresprojekt i Berlin

   Bostäder Bonava säljer 71 hyreslägenheter och fyra kommersiella lokaler i Berlin, Tyskland, till det kommunala bostadsföretaget Gewobag för cirka 120 miljoner kronor.

 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x