+
Centerpartiet har tidigare lagt fram denna vision om höga byggnader i city, här sett från Kungsholmsstrand. Bild: Centerpartiet.
 • C: Bygg ”Klarastaden” i Stockholm city

  PUBLICERAD 2017-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-04-11 14:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  Centerpartiet i Stockholm vill höja stadens bostadsmål från 130 000 till 140 000 nya bostäder till år 2030. För att lyckas med det vill man däcka över spåren väster om centralstationen och bygga vad man kallar ”Klarastaden” med 6 000 nya bostäder.

  Det är bland annat Karin Ernlund som för Centerpartiets räkning lämnat en motion till Stockholms kommunfullmäktige. Partiet menar att det mest hållbara sättet att bygga fler bostäder är att förtäta redan befintliga stadsdelar, och gärna på höjden.

  För att möjliggöra den nya stadsdelen ”Klarastaden” måste spårområdet överdäckas.

  – Med tanke på kostnaden för överdäckning och områdets centrala läge bör det göras plats för så många personer som möjligt centralt i Stockholmsområdet. Centerpartiet föreslår 6 000 bostäder och 140 000 kvadratmeter kontorsyta genom en överdäckning av spårområdet från Centralstationen och vidare västerut, skriver partiet i sin motion.

  Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård kommenterar motionen med följande:

  – Stockholms starka tillväxt är en möjlighet att ta tillvara. Vi kan överbrygga sår i stadsbyggnaden och knyta ihop stadsdelar, skapa mer liv och rörelse och bättre fungerande kommersiell och offentlig service.

  En överdäckning av spårområdet vid centralstationen är inte en ny tanke. Bland annat prövades ett förslag i ett program som togs år 2010. Ett detaljplanearbete för överdäckning av spårområdet vid centralstationen (inte den västra sida som C pratar om) inklusive en ny centralstation påbörjades våren 2017.

  Exploateringsnämnden har också gått ut med en markanvisning på den så kallade ”snurrtomten” mellan Klarabergsviadukten, Klarastrandsleden och Waterfront.

  Motionen tas upp på kommunfullmäktige den 19 april.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x