+
Terje Johansson, vd på MKB, Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget och Eva Nygren, vd på Stockholmshem är några av de som sitter i det nya rådet.
 • Tillsätter allmännyttigt integrationsråd

  PUBLICERAD 2017-03-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-23 13:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter ett nationellt, strategiskt integrationsråd med vd:ar från allmännyttiga bolag runt om i landet. Syftet är att främja integration i landets kommuner.

  I januari presenterade SABO resultatet av ett års arbete med att kartlägga kommunernas integrationsarbete. Bland annat kom man fram till att nyproduktion var den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation och att det behövs en översyn av riktlinjer för uthyrning för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden.

  Rådet som nu tillsätts är en förlängning på arbetet, med uppdrag att ta fram förslag på hur samhällets integrationsarbete kan bli bättre.

  –  Kommunerna kan och bör dra nytta av de allmännyttiga bostadsföretagen, det är nödvändigt för en bättre integration i alla delar av landet. Integrationsrådet ska ge förslag på åtgärder som underlättar allmännyttans integrationsarbete och därmed bidra till ännu mer kommunnytta. Vi samlar en erfaren och engagerad grupp för en mycket angelägen uppgift, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

  De 12 vd:ar som under 2017 kommer att sitta i rådet är:

  • Terje Johansson, vd MKB, Malmö (ordförande)
  • Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg
  • Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder
  • Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje
  • Mikael Källqvist, vd Mimer, Västerås
  • Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle
  • Eva Nygren, vd Stockholmshem
  • Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping
  • Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping
  • Daniel Kindberg, vd Östersundshem
  • Jörgen Olsson, vd Stora Tunabyggen, Borlänge
  • Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets

  De ska bland annat ta fram förslag på konkreta åtgärder för att röja hinder och förbättra integrationsarbetet samt identifiera de aktörer på olika nivåer i samhället som kan påverka åtgärdernas genomförande.

  – Vi är ett redskap för kommunerna men också en erfarenhetsbank och jag vet att vi gör skillnad. Ett fungerande integrationsarbete är en förutsättning för att nå en ökad social hållbarhet. Att nå dit är en gemensam utmaning såväl för offentliga som privata aktörer och civilsamhället, säger Terje Johansson, ordförande i integrationsrådet och vd för MKB.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Nationellt fokus på arkitektur

  Arkitektur Bostadsdebatten har de senaste åren handlat om hur många, snabbt och billigt bostäder ska kunna byggas. Men hur har den snabba takten påverkat den arkitektoniska kvalitén på det som byggs? Det frågar sig bland annat regeringen – som nu startat arbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x