+
Anders Nordstrand är vd på SABO. Foto: SABO.
 • SABO: ”nedskrivningsreglerna är orimliga”

  PUBLICERAD 2017-03-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-27 14:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder ”kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

  Enligt allmännyttans branschorganisation SABO leder de höga byggpriserna till att produktionskostnaderna i många landsbygdskommuner är högre än det teoretiska marknadsvärde som nya hus får. Det leder i sin tur till krav på omfattande nedskrivningar, vilket påverkar bolagens resultat och soliditet negativt.

  – I de flesta landsbygdskommuner finns ingen reell marknad för flerbostadshus och därför uppskattas marknadsvärdet istället utifrån fastighetsförsäljningar på helt andra marknader. Det måste ändras. Ett hyreshus som är byggt för att ägas och förvaltas på lång sikt bör inte värderas till ett fiktivt marknadsvärde och utifrån en fiktiv försäljning. Om alla lägenheter är uthyrda och fastigheten långsiktigt ger en rimlig avkastning ska nedskrivningar inte behöva göras, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

  Det är SABOs så kallade presedium, bestående av företrädare för socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet, som nu uppmanar regeringen att utreda och överväga möjligheterna till en justering av nedskrivningsreglerna. Man uppmanar dessutom landets revisorer att föra en dialog med bostadsföretagen, då man menar att revisorerna idag gör många olika tolkningar av reglerna kring att värdera och förhålla sig till nyproduktionsrisker.

  – Om vi ska klara framtida rekryteringar, tillväxt och en bra välfärd, behöver vi säkra kommunernas bostadsförsörjning. Tyvärr försvåras det allvarligt av dagens redovisningsregler, vilket är orimligt med tanke på dagens bostadsbrist, säger Anders Nordstrand.

  Maria Nordlander 

   

  3 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2017-04-01

   Nordstrand uppfattning om marknadsvärdering visar på djup okunskap. Att allmännyttan aldrig kan rekrytera kompetens ? Att bygga bostäder som inte tål behovshyror innebär att kommunens övriga invånare (som inte bor i allmännyttan) kommer att få betala över kommunalskatten.

   Reply

  2. Staffan Sundgren 2017-03-30

   Jag håller till 100 % med SABO och Anders Nordstrand.
   Det var exakt det som jag påpekade i en artikel + en replik tidningen Bofast 2016. Vi måste bestämma oss för om fastigheten är en anläggningstillgång som ska verka i företagets förvaltning i decennier, eller om den ska betraktas som en omsättningstillgång som ska omsättas/säljas!

   Reply

   • Bo Nordlund 2017-04-01

    För att diskussionen ska bli meningsfull behöver för det första begrepp som ”rimlig avkastning” och ”långsiktigt” definieras. Sedan saknar jag vinklar i diskussionen som tar upp hyresbehov i förhållande till bygg-/produktionskostnad. Tycker också att debatt som enbart tar upp redovisningsfrågan nedskrivning men inte samtidigt belyser de andra infallsvinklarna (hyresnivåer/produktionskostnader) egentligen inte är helt relevant.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x