+
Anders Nordstrand är vd på SABO. Foto: SABO.
 • SABO: ”nedskrivningsreglerna är orimliga”

  PUBLICERAD 2017-03-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-27 14:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder ”kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

  Enligt allmännyttans branschorganisation SABO leder de höga byggpriserna till att produktionskostnaderna i många landsbygdskommuner är högre än det teoretiska marknadsvärde som nya hus får. Det leder i sin tur till krav på omfattande nedskrivningar, vilket påverkar bolagens resultat och soliditet negativt.

  – I de flesta landsbygdskommuner finns ingen reell marknad för flerbostadshus och därför uppskattas marknadsvärdet istället utifrån fastighetsförsäljningar på helt andra marknader. Det måste ändras. Ett hyreshus som är byggt för att ägas och förvaltas på lång sikt bör inte värderas till ett fiktivt marknadsvärde och utifrån en fiktiv försäljning. Om alla lägenheter är uthyrda och fastigheten långsiktigt ger en rimlig avkastning ska nedskrivningar inte behöva göras, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

  Det är SABOs så kallade presedium, bestående av företrädare för socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet, som nu uppmanar regeringen att utreda och överväga möjligheterna till en justering av nedskrivningsreglerna. Man uppmanar dessutom landets revisorer att föra en dialog med bostadsföretagen, då man menar att revisorerna idag gör många olika tolkningar av reglerna kring att värdera och förhålla sig till nyproduktionsrisker.

  – Om vi ska klara framtida rekryteringar, tillväxt och en bra välfärd, behöver vi säkra kommunernas bostadsförsörjning. Tyvärr försvåras det allvarligt av dagens redovisningsregler, vilket är orimligt med tanke på dagens bostadsbrist, säger Anders Nordstrand.

  Maria Nordlander 

   

  3 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2017-04-01

   Nordstrand uppfattning om marknadsvärdering visar på djup okunskap. Att allmännyttan aldrig kan rekrytera kompetens ? Att bygga bostäder som inte tål behovshyror innebär att kommunens övriga invånare (som inte bor i allmännyttan) kommer att få betala över kommunalskatten.

   Reply

  2. Staffan Sundgren 2017-03-30

   Jag håller till 100 % med SABO och Anders Nordstrand.
   Det var exakt det som jag påpekade i en artikel + en replik tidningen Bofast 2016. Vi måste bestämma oss för om fastigheten är en anläggningstillgång som ska verka i företagets förvaltning i decennier, eller om den ska betraktas som en omsättningstillgång som ska omsättas/säljas!

   Reply

   • Bo Nordlund 2017-04-01

    För att diskussionen ska bli meningsfull behöver för det första begrepp som ”rimlig avkastning” och ”långsiktigt” definieras. Sedan saknar jag vinklar i diskussionen som tar upp hyresbehov i förhållande till bygg-/produktionskostnad. Tycker också att debatt som enbart tar upp redovisningsfrågan nedskrivning men inte samtidigt belyser de andra infallsvinklarna (hyresnivåer/produktionskostnader) egentligen inte är helt relevant.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
  • Vasakronan satsar på teknikenhet

   Ekonomi Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

  • Bonava säljer hyresprojekt i Berlin

   Bostäder Bonava säljer 71 hyreslägenheter och fyra kommersiella lokaler i Berlin, Tyskland, till det kommunala bostadsföretaget Gewobag för cirka 120 miljoner kronor.

 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x