+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Regeringen vill se fler undantag från PBL

  PUBLICERAD 2017-03-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-16 13:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om man kan ta fram fler undantag från kravet på bygglov, utöver det som gick igenom i samband med 2015 års flyktingkris.

  När flyktingsituationen var som värst under hösten förra året, och kommunerna hade som svårast att hitta tak över huvudet till de som sökte asyl i Sverige, menade Boverket att det vore lämpligt att inrätta undantag från plan- och bygglagen som regeringen skulle ha möjlighet att inrätta vid ”extraordinära händelser”.

  Regeringen skickade i juni ut en promemoria med ett lagförslag på ämnet.

  – Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, sa den då nyligen tillträdda bostadsministern Peter Eriksson.

  Nu vill regeringen utreda om det går att anta fler undantag. I sitt uppdrag ska Boverket utreda förutsättningarna för:

  • ett generellt undantag från bygglovskrav vid ändring av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på andra byggnader än en- tvåbostadshus
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för montering av solcellspaneler och solfångare
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för altaner i anslutning till en- tvåbostadshus och föreslå en definition av begreppet altan

  Boverket ska dessutom se över kraven för vad som kräver en anmälan enligt plan- och byggförordningen.

  – Mindre krångel gör att vi får mer förnybar energi och mer frihet för människor, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Kilroy 2017-03-26

   Här kommer några fler förslag Bostadsminister Eriksson!
   – när genomförandtiden gått ut för bef detaljplan ska det räcka med en bygglovsansökan för att pröva ärendet om föreslagen bebyggelse innehåller Max 30 st lgh
   – det ska vara möjligt att pröva avvikelser fr detaljplan och bygga på prickmarken om avvikelsen är av mindre storlek eller bedöms kunna ge en god bostadsmiljö

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x