+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Regeringen vill se fler undantag från PBL

  PUBLICERAD 2017-03-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-16 13:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om man kan ta fram fler undantag från kravet på bygglov, utöver det som gick igenom i samband med 2015 års flyktingkris.

  När flyktingsituationen var som värst under hösten förra året, och kommunerna hade som svårast att hitta tak över huvudet till de som sökte asyl i Sverige, menade Boverket att det vore lämpligt att inrätta undantag från plan- och bygglagen som regeringen skulle ha möjlighet att inrätta vid ”extraordinära händelser”.

  Regeringen skickade i juni ut en promemoria med ett lagförslag på ämnet.

  – Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, sa den då nyligen tillträdda bostadsministern Peter Eriksson.

  Nu vill regeringen utreda om det går att anta fler undantag. I sitt uppdrag ska Boverket utreda förutsättningarna för:

  • ett generellt undantag från bygglovskrav vid ändring av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på andra byggnader än en- tvåbostadshus
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för montering av solcellspaneler och solfångare
  • ett generellt undantag från kravet på bygglov för altaner i anslutning till en- tvåbostadshus och föreslå en definition av begreppet altan

  Boverket ska dessutom se över kraven för vad som kräver en anmälan enligt plan- och byggförordningen.

  – Mindre krångel gör att vi får mer förnybar energi och mer frihet för människor, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Kilroy 2017-03-26

   Här kommer några fler förslag Bostadsminister Eriksson!
   – när genomförandtiden gått ut för bef detaljplan ska det räcka med en bygglovsansökan för att pröva ärendet om föreslagen bebyggelse innehåller Max 30 st lgh
   – det ska vara möjligt att pröva avvikelser fr detaljplan och bygga på prickmarken om avvikelsen är av mindre storlek eller bedöms kunna ge en god bostadsmiljö

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Motstå marshmallows i frågan om naturreservaten

  Opinion Fler stadsnära naturreservat borde vara en prioritet för långsiktiga fastighetsägare och en självklarhet för alla politiska partier under kommande mandatperiod. Ändå har frågan hamnat i en för mig snedvriden debatt som riskerar att motverka våra gemensamma intressen. Det är dags att gå samman!

 • Consid expanderar i Sundsvall

  Uthyrning – norr Diös hyr ut ytterligare ytor i fastigheten Riksbankshallen i centrala Sundsvall till IT-bolaget Consid. Consid är befintlig hyresgäst i fastigheten och senast i höst expanderade man till nya ytor i huset.

 • Nytt vårdboende i Danderyd

  Fastighetsmarknad Vectura Fastigheter bygger nytt vård- och omsorgsboende i Danderyds kommun. Äldreboendet består av 65 lägenheter där Aleris Omsorg bedriver verksamheten. Byggstart är planerad till hösten 2019.

 • ANNONS
 • Nya studentbostäder i Stockholm

  Bostäder Veidekke bygger 107 nya studentbostäder i Hägersten i södra Stockholm. Projektet sker som totalentreprenad med ett ordervärde på 127 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Structor startar nytt bolag

  Nyheter Amela Muhovic och Per-Erik Knapp startar nytt bolag inom Structor. Bolaget har inriktning på projekt-och byggledning, besiktning inom bygg- och anläggning samt projektringsledning. Verksamheten kommer bedrivas i hela Uppland med utgångspunkt i Uppsala.

 • Victoria Park stoppar samarbete

  Fastighetsmarknad väst Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Detta trots att bolaget inte har hittat några konkreta bevis.  

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x