+
Infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Regeringen: höghastighetstågen blir av

  PUBLICERAD 2017-03-24 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-24 11:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  På fredagen presenterade infrastrukturminister Anna Johansson (S) den nya infrastrukturplanen, där hon bland annat slår fast att nya stambanor för höghastighetståg ”ska färdigställas”. Dessutom ett ökat bostadsbyggande väga in när olika satsningar ska prioriteras.

  I samband med presentationen av förslaget säger Anna Johansson alltså att de höghastighetståg som just nu förhandlas fram av Sverigeförhandlingen ”ska färdigställas”.

  – Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer. Första sträckan i ett tänkt höghastighetssystem är Ostlänken mellan Järna och Linköping, säger Anna Johansson.

  Hon presenterar även nästa tänkta sträcka, nämligen den mellan Lund och Hässleholm (som var en del av det första avtal som skrevs på av Sverigeförhandlingen i början av året).

  Bostadsbyggandet ska vägas in
  Hur olika infrastruktursatsningar kan stödja ett ökat bostadsbyggande kommer också att spela en viktig roll för den fortsatta planeringen.

  I höstens infrastrukturproposition föreslogs att de ekonomiska ramarna för drift, underhåll och nyinvestering skulle öka med drygt 100 miljarder kronor jämfört med tidigare planperiod. Fredagens förslag till nationell plan ska visa hur de ekonomiska ramarna ska fördelas.

  När åtgärderna ska prioriteras ska förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande vägas in tillsammans med de transportpolitiska målen.

  – Det finns stora samhällsvinster med en samordnad politik för bostäder och infrastruktur. När staten investerar i infrastruktur öppnas också möjligheter upp för nya bostäder. Den här potentialen vill vi ta tillvara på, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

  De bostadsprojekt som ska kunna påverka prioriteringarna ska enligt ett pressmeddelande ”präglas av hög genomförbarhet och tidsmässig koppling till det aktuella infrastrukturobjektet”.

  Det är Trafikverket som får i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till en ny nationell trafikslagsövergripande plan för transportsystemet för perioden 2018 till 2029.

  Maria Nordlander

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x