+
Kommunen vision för Bergs gård. Bild: Nacka kommun.
 • Nacka tvistar för 2 000 nya bostäder

  PUBLICERAD 2017-03-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-03-21 09:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  På måndagen inleddes en rättegång i mark- och miljödomstolen som ska avgöra om Nacka kommun har tillräckliga skäl att säga upp ett tomträttsavtal med Cirkle K, som länge använt tomten som oljedepå. Kommunen vill istället bygga 2 000 bostäder på platsen.

  Tomträtten gäller Bergs gård. Avtalet har gällt i 60 år, men löper ut den 31 december nästa år. Kommunen har under en längre tid planerat för cirka 2 000 nya bostäder på platsen, varför man sagt upp avtalet med Cirkle K (tidigare Statoil).

  – För oss handlar det om att ta ansvar för det skriande behovet av bostäder. Dessutom kommer tunnelbanan att sluta bara några hundra meter från Bergs gård. Det är klart att den ska sluta bland bostäder och inte i en oljecistern, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau i ett pressmeddelande.

  Tvisten som inleddes på måndagen handlar om de skäl för uppsägning som kommunen har angett är tillräckliga, det vill säga om det är angeläget för kommunen att använda marken för bostadsbebyggelse. Om kommunen förlorar påbörjas en ny tomträttsperiod, och avtalet med Cirkle K förlängs med 40 år.

  – Vi vill ha tillbaka vår mark för att kunna bygga bostäder, det ska inte vara oljedepå där till 2059 vilket är alternativet, säger Mats Gerdau.

  Domen väntas någon gång under våren.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Skanska säljer vårdboende

  Transaktioner väst Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 miljoner kronor. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea.

 • ANNONS
 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x