+
 • Överenskommelse för ”Stockholmshyra”

  PUBLICERAD 2017-02-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-20 08:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  En hyressättning som utgår ifrån bostädernas läge i Stockholm. Det vill Hyresgästföreningen region Stockholm och tre av de kommunala bostadsbolagen se.

  På måndagen undertecknas en överenskommelse mellan parterna som går ut på att skapa en hyressättning som ”bättre speglar det som dagens hyresgäster värdesätter i sitt boende”.

  Tanken är att man bättre ska kunna beräkna en lägenhets hyra utifrån område, hus, lägenhet och service – inom ramen för nuvarande lagstiftning.

  – Med Stockholmshyra ska alla hyror sättas utifrån tydliga och överenskomna kriterier som tillämpas och gäller för alla lägenheter – ”lika lägenhet, lika hyra”, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

  Eventuella hyresjusteringar kommer att införas över tid. Vilka kriterier som påverkar hyran, exempelvis område, hus, lägenhet och service och en plan för implementering ska finnas på plats till årsskiftet 2017/2018 – även om man kan tänka sig att modellen främst kommer att påverka lägenheter i innerstaden.

  I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen att problemet är att ”Dagens hyressättning utgår från ett system där t ex fastighetens ålder har stor inverkan på hyran. Två hyresgäster som bor i likvärdiga lägenheter på samma gata kan idag ha olika hyror. Det är svårt för en hyresgäst att förstå vad man betalar för. Hyressättningen ska vara tydlig och konsekvent”.

  – Detta är ett mycket viktigt steg för att säkra hyresrättens framtid och utveckling i Stockholm. Det är viktigt att förutsättningarna är tydliga, både för hyresgäst och hyresvärd, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

  En liknande modell tillämpas redan i bland annat Malmö, där man använder sig av ”geografisk hyressättning” – Malmömodellen.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. EC 2017-04-02

   Skall vi fattigpensionärer drivas från våra lägenheter nu för att vi råkar bo i innerstanden? Vart skall vi ta vägen? Gatan?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x