Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter. +
Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter.
 • Avstyckning ger nya bostäder i Uppsala

  PUBLICERAD 2017-02-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-17 16:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Genom att stycka av delar av Skomarkarparken, Brantingstorg och Brantingskolans skolgård i Uppsala skapas 12 500 kvadratmeter att bygga bostäder på. Förslaget kommer från Uppsalas kommunstyrelse och Uppsala Kommun Skolfastigheter.

  För att planen ska kunna genomföras fattade plan- och byggnadsnämnden beslut om ett nytt planbesked för området i veckan. Nu ska en ny detaljplan tas fram.

  I sin helhet omfattar beslutet alltså 12 500 kvadratmeter för bostäder.

  – Sala Backe är en gammal och omtyckt stadsdel. Nu vill vi stärka området och göra det mer levande med fler bostäder och möjligheter för service och handel, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

  Skolgården är på 21 845 kvadratmeter och av dem är det drygt en femtedel som föreslås styckas av.

  I samma veva görs kommunal mark på Brantingstorg om till så kallad kvartersmark. Det innebär bland annat att fastighetsägarna slipper ansöka om tillstånd för uteservering.

  – Vi vill så långt möjligt underlätta för näringsidkarna och deras kunder. Möjligheten att ha en uteservering under sommarhalvåret lockar många kunder och bidrar starkt till en levande stadsdel, säger Erik Pelling.

  Brantingskolan har under några år varit stängd och nu pågår en om- och tillbyggnad av skolbyggnaden med målsättningen att öppna skolan för cirka 700 elever från förskoleklass till klass nio hösten 2019.

  I närheten av projektet pågår flera stora förändringar. ”Östra Sala Backe” är en pusselbit i utvecklingen av Uppsalas östra stadsdelar länka samman de omkringliggande områdena Årsta och Sala backe.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Illustration: Petter Furå.

  Kommer skattevargen närmare?

  Fastighetsmarknad, Regler Den sista mars väntas en utredning lämnas över till regeringen gällande paketering av fastigheter. En utredning som kan få stor påverkan på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige. Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, vill inte skrika ”vargen kommer” – men menar att det finns en hel del orosmoln.

 • Fastighetsbolag utmanar i jämställdhet

  Amanda Lundeteg, vd på AllBright. Foto: AllBright.

  Fastighetsmarknad Fyra fastighetsbolag har tecknat avtal med stiftelsen AllBright om att under året gå igenom ett program för att öka jämställdheten i bolagen. Förhoppningen är att sätta press på hela branschen.

 • Överklagar planer för Årstafältet igen

  Bostadsfrågan Stockholms stad planerar att bebygga Årstafältet med 6 000 nya bostäder. En överklagan för den första detaljplanen avslogs i mitten av mars av mark- och miljödomstolen. Nu tar dock Nätverket Årstafältet frågan till en högre instans.

 • ANNONS
 • SABO: ”nedskrivningsreglerna är orimliga”

  Bostadsfrågan Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder ”kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

 • ANNONS
 • Hyllie växer med fem nya kvarter

  Visionsbild för de nya kvarteren: Kanozi.

  Bostäder, Syd Hyllie i Malmö växer med ytterligare fem kvarter bostäder och kontor, efter att stadsbyggnadsnämnden antagit detaljplanen för ett fyra hektar stort område söder om kontorshusen Klipporna och Citytunneln.

 • Victoria Park rekryterar och tillsätter vice vd

  Rekrytering Victoria Parks nuvarande fastighetschef, Per Ekelund, har utnämnts till vice verkställande direktör. Liselott Wennerström rekryteras till HR och CSR.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter.
x