Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter. +
Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter.
 • Avstyckning ger nya bostäder i Uppsala

  PUBLICERAD 2017-02-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-17 16:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Genom att stycka av delar av Skomarkarparken, Brantingstorg och Brantingskolans skolgård i Uppsala skapas 12 500 kvadratmeter att bygga bostäder på. Förslaget kommer från Uppsalas kommunstyrelse och Uppsala Kommun Skolfastigheter.

  För att planen ska kunna genomföras fattade plan- och byggnadsnämnden beslut om ett nytt planbesked för området i veckan. Nu ska en ny detaljplan tas fram.

  I sin helhet omfattar beslutet alltså 12 500 kvadratmeter för bostäder.

  – Sala Backe är en gammal och omtyckt stadsdel. Nu vill vi stärka området och göra det mer levande med fler bostäder och möjligheter för service och handel, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

  Skolgården är på 21 845 kvadratmeter och av dem är det drygt en femtedel som föreslås styckas av.

  I samma veva görs kommunal mark på Brantingstorg om till så kallad kvartersmark. Det innebär bland annat att fastighetsägarna slipper ansöka om tillstånd för uteservering.

  – Vi vill så långt möjligt underlätta för näringsidkarna och deras kunder. Möjligheten att ha en uteservering under sommarhalvåret lockar många kunder och bidrar starkt till en levande stadsdel, säger Erik Pelling.

  Brantingskolan har under några år varit stängd och nu pågår en om- och tillbyggnad av skolbyggnaden med målsättningen att öppna skolan för cirka 700 elever från förskoleklass till klass nio hösten 2019.

  I närheten av projektet pågår flera stora förändringar. ”Östra Sala Backe” är en pusselbit i utvecklingen av Uppsalas östra stadsdelar länka samman de omkringliggande områdena Årsta och Sala backe.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Sarah Bragée.

  Lyssna är guld

  Krönikor Jag ska erkänna att jag tjatade mig till att få åka till FNs konferens Habitat III i Quito. Med argumenten att det skulle vara av värde för företaget jag jobbar på, för kunskapen om internationellt hållbarhetsarbete och vad vi själva kan lära och lära ut. Men det var faktiskt allra mest intressant för mig själv i slutändan.

 • Överenskommelse för ”Stockholmshyra”

  stockholm_500

  Bostäder, Bostadsfrågan En hyressättning som utgår ifrån bostädernas läge i Stockholm. Det vill Hyresgästföreningen region Stockholm och tre av de kommunala bostadsbolagen se.

 • Värdetillväxten översteg 9 procent

  Fastighetsmarknad MSCI rapporterar att värdena steg för sjunde året i rad på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige. Totalavkastningen nådde 13,9 procent under 2016 enligt IPD Svenskt Fastighetsindex.

 • ANNONS
 • Kungsleden blir Essingeleden…?

  Det pratas om När Kungsledens huvudkontor var beläget på Vasagatan så hade man ett stråk med mötes- och konferensrum på kontoret där konferensrummen bar namn som vägmärken längs vandringsleden Kungsleden i norra Sverige.

 • ANNONS
 • Glasgow försöker kika in i framtiden

  Glasgow

  Digitalt Glasgow är en av de städer i Europa som ligger långt fram när det gäller öppen data och digitalisering. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Gavin Slater som ansvarar för energifrågor i staden.

 • Hanna Areslätt till Tyréns

  Rekrytering, Väst Hanna Areslätt, i dagsläget planarkitekt på Älvstranden Utveckling, blir projektledare och planarkitekt på Tyréns med fokus på stadsutvecklingsprojekt.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Brantingsskolan innan ombyggnaden. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter.
x