+
Illustration: Dreamstime.
 • ”Digital transformation – har inte ens börjat”

  PUBLICERAD 2016-11-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-12-01 15:24

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2016. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  En av de grundläggande länkarna i samhällsbygget, och digitaliseringen av det, är arkitekterna. Johanna Frelin rekryterades till arkitektbyrån Tengbom från skolan Hyper Island förra året. ”Det är ett stort skifte i en bransch som bygger på en linjär arbetsprocess”, säger hon.

  Johanna Frelin rekryterades till Hyper Island, en skola specialiserad på digitala och interaktiva medier, från SVT 2011. Under hösten 2015 gick hon till en helt annan bransch, när hon blev vd på ett av Sveriges största arkitektbolag.

  – Jag har jobbat mycket i företag som jobbat med digitalisering eller som är mitt i den – men i byggbranschen har den digitala transformationen inte ens börjat, vi är precis i starten.

  Frelin menar att byggbranschen är väldigt analog, i alla sina processer.

  Varför tror du att det går långsamt i vår bransch?
  – Ska du jobba digitalt i processen, kommer du antagligen att lägga mer tid i början men byggskedet kommer att gå mycket snabbare. Men det är ett stort skifte i en bransch som bygger på en linjär arbetsprocess – det här sättet att jobba är mycket mer agilt, förmågan att snabbt anpassa sig till förändring, det hänger ihop i tid.

  Hur används digitalisering i branschen idag?
  – Tittar man generellt så bygger vi allt mer och byggkostnaderna ökar globalt då vi inte har lyckats effektivisera hur vi bygger. Det finns ändligt med resurser – när en ny byggprocess kommer på plats kommer det att bli oerhört attraktivt: billigare, smartare och snabbare.

  Hur skulle du vilja se att den utvecklades?
  – Jag skulle vilja att hela branschen blev mer nyfiken på nyheter. Alla är ju så stressade, det är så få som ska bygga så mycket – då gör man lätt saker som man alltid har gjort dem. Men vi måste utmana och testa. Digitaliseringen kommer att vara lösningen på vår stress eftersom att vi kommer att kunna producera det som samhället vill ha mycket snabbare. Vi måste se möjligheterna och inte tycka att det är så läskigt.

  Har du några exempel där folk tycker det är läskigt?
  – Bara en sådan enkel grej som att alla kan hantera en iPad och gör det privat – men hur ofta ser vi kommunikation mellan arkitekten och byggherren på en platta? Hade vi använt tekniken hade kommunikationsflödet varit lättare. Det är så enkelt – men det verkar svårt att ta steget från det privata in på jobbet.

  Om vi fokuserar på just din kår, arkitekterna, hur har arbetet förändrats?
  – Självklart har det förändrats. Att arkitekterna har gått från skrivbord till dator är ju en form av digitalisering. Problemet är väl att det finns så många verktyg som skulle användas men som inte gör det. Skulle vi exempelvis koppla in matematiken mer i det vi skapar skulle vi kunna skapa mycket mer energisnåla hus.  Jag tror att parametrisk design kommer att bli mycket större och göra det lättare att bygga. Sen kan man titta på 3D-tekniken som bara är i sin linda. Idag printas delar av hus, men i väldigt liten skala. Där finns otroliga möjligheter, exempelvis kan du printa ut saker som är otroligt komplexa att bygga – vilket kommer att kapa mycket tid.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Skanska säljer vårdboende

  Transaktioner väst Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 miljoner kronor. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea.

 • ANNONS
 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x