+
Illustration: Dreamstime.
 • ”Digital transformation – har inte ens börjat”

  PUBLICERAD 2016-11-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-12-01 15:24

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2016. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  En av de grundläggande länkarna i samhällsbygget, och digitaliseringen av det, är arkitekterna. Johanna Frelin rekryterades till arkitektbyrån Tengbom från skolan Hyper Island förra året. ”Det är ett stort skifte i en bransch som bygger på en linjär arbetsprocess”, säger hon.

  Johanna Frelin rekryterades till Hyper Island, en skola specialiserad på digitala och interaktiva medier, från SVT 2011. Under hösten 2015 gick hon till en helt annan bransch, när hon blev vd på ett av Sveriges största arkitektbolag.

  – Jag har jobbat mycket i företag som jobbat med digitalisering eller som är mitt i den – men i byggbranschen har den digitala transformationen inte ens börjat, vi är precis i starten.

  Frelin menar att byggbranschen är väldigt analog, i alla sina processer.

  Varför tror du att det går långsamt i vår bransch?
  – Ska du jobba digitalt i processen, kommer du antagligen att lägga mer tid i början men byggskedet kommer att gå mycket snabbare. Men det är ett stort skifte i en bransch som bygger på en linjär arbetsprocess – det här sättet att jobba är mycket mer agilt, förmågan att snabbt anpassa sig till förändring, det hänger ihop i tid.

  Hur används digitalisering i branschen idag?
  – Tittar man generellt så bygger vi allt mer och byggkostnaderna ökar globalt då vi inte har lyckats effektivisera hur vi bygger. Det finns ändligt med resurser – när en ny byggprocess kommer på plats kommer det att bli oerhört attraktivt: billigare, smartare och snabbare.

  Hur skulle du vilja se att den utvecklades?
  – Jag skulle vilja att hela branschen blev mer nyfiken på nyheter. Alla är ju så stressade, det är så få som ska bygga så mycket – då gör man lätt saker som man alltid har gjort dem. Men vi måste utmana och testa. Digitaliseringen kommer att vara lösningen på vår stress eftersom att vi kommer att kunna producera det som samhället vill ha mycket snabbare. Vi måste se möjligheterna och inte tycka att det är så läskigt.

  Har du några exempel där folk tycker det är läskigt?
  – Bara en sådan enkel grej som att alla kan hantera en iPad och gör det privat – men hur ofta ser vi kommunikation mellan arkitekten och byggherren på en platta? Hade vi använt tekniken hade kommunikationsflödet varit lättare. Det är så enkelt – men det verkar svårt att ta steget från det privata in på jobbet.

  Om vi fokuserar på just din kår, arkitekterna, hur har arbetet förändrats?
  – Självklart har det förändrats. Att arkitekterna har gått från skrivbord till dator är ju en form av digitalisering. Problemet är väl att det finns så många verktyg som skulle användas men som inte gör det. Skulle vi exempelvis koppla in matematiken mer i det vi skapar skulle vi kunna skapa mycket mer energisnåla hus.  Jag tror att parametrisk design kommer att bli mycket större och göra det lättare att bygga. Sen kan man titta på 3D-tekniken som bara är i sin linda. Idag printas delar av hus, men i väldigt liten skala. Där finns otroliga möjligheter, exempelvis kan du printa ut saker som är otroligt komplexa att bygga – vilket kommer att kapa mycket tid.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x