+
Foto: Dreamstime.
 • Vad är bra ledarskap inom samhällsbyggnad?

  PUBLICERAD 2016-09-29 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-09-29 11:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med inspiration från Business Arenas inledningstalare Percy Barnevik arrangerades på onsdagen ett fördjupningsseminarium om ledarskap. Men vad är bra ledarskap i en traditionell bransch som nu genomgår enorma förändringar på grund av digitalisering, globalisering och urbanisering?

  Ledarskap innefattar många utmaningar. Det betyder dessutom olika saker för en driftschef på ett bygge jämfört med en platschef på ett stadsbyggnadskontor. Och i en så pass teknisk bransch som samhällsbyggnad kan medkännande och människocentrerad styrning te sig extra utmanande.

  Karin Måwe, seniorkonsult på Evidens, exemplifierade vid seminariet med en nyligen pensionerad maskiningenjör som hon mött. Mannen hade efter examen snabbt avancerat till chef, och jobbat som det resten av sitt yrkesliv.
  – Och han sade att ”hade jag vetat att 80 procent av min yrkesverksamma tid hade gått åt till att lösa relationer och inte jobba med den mekanik som jag ville, då vete katten om jag hade tackat ja till någon chefsroll”, berättade Måwe.

  En viktig aspekt inom tekniska branscher som bygg kan ofta vara att det är just ingenjörer, tekniker med fler som gör chefskarriär, men att det i denna nya tid inte alltid bör vara just så:
  – Det krävs ett människointresse. Och om man då tittar på den här branschen så kanske det inte är så att de som har fått en ledarroll har det genuina människointresset från början, därför att vi är så fokuserade på tillgångsslaget, sade Pia Carlberg, HR-chef på Stronghold.

  Monica Granberg, vd Structor AB, såg ledarskap som en typ av konst, samt en förmåga att skapa förutsättningar för människor att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
  – Och för mig finns det tre viktiga ingredienser i ledarskap: tillit, delaktighet och mod.

  Ytterligare en betydelsefull punkt är vikten av bra kommunikation med olika människor, lade Arconas vd Jeanette Saveros till.
  – Så för mig är ledarskapet en passion till människor, sade Saveros. Och också att visa resultat – det är roligt att vinna!

  Bengt Christensson höll med om vikten av kommunikation – Chalmersbaserade CMB hade till och med arrangerat en ledarskapsdag 2015 på temat ”dålig kommunikation sänker bra byggen”.
  – För gör vi inte det rätt får vi stopp i våra system, och det är ju minst av allt det vi behöver idag, när vi har de här gigantiska volymerna som vi ska återkomma.

  En otappad resurs i sammanhanget är alla unga och nyutexaminerade som branschen vill fånga upp: – Tittar vi på de unga så ägnar de väldigt stor del av sin tid med Minecraft – alla vill bli samhällsbyggare idag! Hur ska vi då kunna få dem att börja jobba i branschen? Det är en ledarskapsfråga, menade Christensson.

  Joakim Rådström
  Frilansjournalist

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x