+
Foto: Dreamstime.
 • Vad är bra ledarskap inom samhällsbyggnad?

  PUBLICERAD 2016-09-29 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-09-29 11:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Med inspiration från Business Arenas inledningstalare Percy Barnevik arrangerades på onsdagen ett fördjupningsseminarium om ledarskap. Men vad är bra ledarskap i en traditionell bransch som nu genomgår enorma förändringar på grund av digitalisering, globalisering och urbanisering?

  Ledarskap innefattar många utmaningar. Det betyder dessutom olika saker för en driftschef på ett bygge jämfört med en platschef på ett stadsbyggnadskontor. Och i en så pass teknisk bransch som samhällsbyggnad kan medkännande och människocentrerad styrning te sig extra utmanande.

  Karin Måwe, seniorkonsult på Evidens, exemplifierade vid seminariet med en nyligen pensionerad maskiningenjör som hon mött. Mannen hade efter examen snabbt avancerat till chef, och jobbat som det resten av sitt yrkesliv.
  – Och han sade att ”hade jag vetat att 80 procent av min yrkesverksamma tid hade gått åt till att lösa relationer och inte jobba med den mekanik som jag ville, då vete katten om jag hade tackat ja till någon chefsroll”, berättade Måwe.

  En viktig aspekt inom tekniska branscher som bygg kan ofta vara att det är just ingenjörer, tekniker med fler som gör chefskarriär, men att det i denna nya tid inte alltid bör vara just så:
  – Det krävs ett människointresse. Och om man då tittar på den här branschen så kanske det inte är så att de som har fått en ledarroll har det genuina människointresset från början, därför att vi är så fokuserade på tillgångsslaget, sade Pia Carlberg, HR-chef på Stronghold.

  Monica Granberg, vd Structor AB, såg ledarskap som en typ av konst, samt en förmåga att skapa förutsättningar för människor att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
  – Och för mig finns det tre viktiga ingredienser i ledarskap: tillit, delaktighet och mod.

  Ytterligare en betydelsefull punkt är vikten av bra kommunikation med olika människor, lade Arconas vd Jeanette Saveros till.
  – Så för mig är ledarskapet en passion till människor, sade Saveros. Och också att visa resultat – det är roligt att vinna!

  Bengt Christensson höll med om vikten av kommunikation – Chalmersbaserade CMB hade till och med arrangerat en ledarskapsdag 2015 på temat ”dålig kommunikation sänker bra byggen”.
  – För gör vi inte det rätt får vi stopp i våra system, och det är ju minst av allt det vi behöver idag, när vi har de här gigantiska volymerna som vi ska återkomma.

  En otappad resurs i sammanhanget är alla unga och nyutexaminerade som branschen vill fånga upp: – Tittar vi på de unga så ägnar de väldigt stor del av sin tid med Minecraft – alla vill bli samhällsbyggare idag! Hur ska vi då kunna få dem att börja jobba i branschen? Det är en ledarskapsfråga, menade Christensson.

  Joakim Rådström
  Frilansjournalist

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x