+
Foto: Elias Ljungberg.
 • Draknäste om integration

  PUBLICERAD 2016-09-28 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-09-28 16:21

  Textstorlek

  Dela med andra


  Minskad segregation är en absolut nyckelfråga inom samhällsbyggnad – annars faller Stockholm och andra städer isär. Med detta som bakgrund har tre lag inom ULI Young Leader Sweden arbetat fram nya spännande konceptidéer. Idéerna presenterades sedan för tre stycken ”drakar” som bedömde deras potential vid Business Arena.

  Hört talas om ”Draknästet” på TV? Ett program där oetablerade entreprenörer fick presentera sina verksamhetsidéer för potentiella investerare som kallades ”drakar”. ”Drakarna” kunde sedan välja om de ville satsa pengar på idéerna eller inte. Sedan sju år tillbaka finns konceptet representerat även inom fastighetssektorn, genom Urban Land Institute (ULI), en internationell forsknings- och utbildningsorganisation.

  ULI finns över hela världen, och representeras i vårt land av ULI Sweden. Genom organisationens koncept ULI Young Leader Sweden har man genomfört återkommande tävlingar för unga talanger inom samhällsbyggnad. Syftet i år var att hitta nya bygglösningar för ökad integration i Stockholm. Under Business Arena 2016 fick så varje lag lägga fram sina färdiga förslag för de kända ”drakarna” Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare vid Belatchew Arkitekter, Fredrik Liljan, vd Magnolia samt Anna Heide, CSR-chef vid MKB Fastighets AB.

  Första laget lade fram konceptet PODS – Publicly Open Digital Space – som gick ut på att sätta upp pekskärmar på olika ställen i staden, där nyanlända skulle kunna söka samhällsinformation, få kontakt med Arbetsförmedlingen eller annat.
  – Det behövs ett sätt att aktivera befintliga mötesplatser genom att skapa en digital mötesplats som ska fungera i den fysiska världen, där man får mötas och integreras, sade Alma Jacobson, en av lagmedlemmarna bakom det första förslaget.

  Det andra laget lade fram ett förslag om att inrätta en tunnelbanevagn för kontorsarbete och för att skapa kontakt mellan invandrare och medresande representanter från olika myndigheter i tunnelbanan.
  – Vi tror att den här kontorsvagnen kommer att vara som en helt vanlig tunnelbanevagn, fast tänk er att ni har wifi, eluttag och mötesbås, sade Omid Noghabai från lag 2.

  Av alla spännande förslag blev det till slut lag 3 som vann – förslaget ”Kickboxa Sthlm”, som gick ut på att temporärt placera modulliknande byggnader där intresserade, invandrade entreprenörer skulle kunna testa att sätta upp sin rörelse.
  – Jag tycker det är en förträfflig idé, sade Rahel Belatchew om förslaget. Vi pratar om integration, och nyanlända är en otroligt resursstark grupp – många har tagit sig långt, under svåra omständigheter, och det här tror jag är ett tillfälle att på riktigt få chansen att jobba.

  Joakim Rådström
  Frilansjournalist

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Foto: Elias Ljungberg.