+
Foto: Elias Ljungberg.
 • Bäst av de sämsta

  PUBLICERAD 2016-09-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-09-27 11:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Mycket har gjorts för att förbättra mångfald inom bygg och fastighet, mycket återstår att göra. Kanske sammanfattades det bäst av Amanda Lundeteg, vd Stiftelsen Allbright, som menade att fastighetssektorn är ”den bästa branschen bland de sämsta” när det gäller mångfaldsarbete. Detta under Business Arena Stockholm.

  Är mångfald i ett företag nödvändigtvis av godo; något att sträva efter? Ja, utan någon som helst tvekan, framhöll en enig panel vid Business Arenas fördjupningsseminarium om mångfald. Detta av flera skäl: för att man fångar upp all kompetens och får alla att känna sig välkomna i företaget, för att det ofta återspeglar kundens personalsammansättning bättre och för att det främjar tillväxten i både företaget och samhället överlag.

  Bengt Johansson, vd Forsen, vars mamma kommer från Trinidad och Tobago, menade att han med genom sitt utländska utseende ofta inspirerade nya, invandrade medarbetare att göra karriär på företaget:
  – De kommer alltid fram och säger ”vad kul att se att du har blivit vd för företaget!”, sade Bengt Johansson.

  Men hur arbetar man mot förbättrad mångfald? Ett sätt att göra det är som MKB Fastighets AB i Malmö, som HBTQ-certifierar samtliga 300 anställda genom en kurs på 20 timmar.
  – MKB vill ju spegla Malmös befolkning, sade bolagets vd Terje Johansson. Det gäller allt ifrån etnicitet, män/kvinnor – ja, vi vill ju vara en del av Malmö. Och vi vill att alla som jobbar hos oss ska kunna vara precis som de är, så länge det inte går ut över någon annan.

  Ett annat sätt är att som Skanska tillsätta en särskild mångfaldschef, som idag heter Monica Westerberg. Anledningen till den nyinrättade tjänsten var strikt ekonomisk:
  – För oss är de här frågorna affärskritiska. Det var ett antal år sedan som vi tappade en stor affär i USA. Och argumentet till varför vi inte fick den här affären, det var just att vi inte jobbade tillräckligt mycket med de här frågorna, berättar Westerberg.

  Att lyckas rekrytera underrepresenterade grupper är dock en sak, att behålla dem en helt annan.

  – När vi väl rekryterar känns det ganska tryggt och säkert, sade Peter Lindstrand, Tax Partner på PwC. Vad gör vi sen? Det är frågan. Hur tar vi hand om de här? Vi kan konstatera, framför allt inom entreprenadbranschen, att det finns ett problem att behålla kvinnor i branschen.

  Castellum har genom medvetet arbete lyckas utjämna könsobalansen på styrelse- och ledningsnivå (styrelsen 57 procent kvinnor; ledningen 44 procent). De har dock haft större svårigheter att rekrytera kvinnor till lägre positioner, såsom fastighetsvärdar. Av den anledningen har de inrättat ett traineeprogram för långsiktig rekrytering av underrepresenterade grupper.

  Joakim Rådström
  Frilansjournalist

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Foto: Elias Ljungberg.