+
Illustration: Petter Furå.
 • ”Digitalt först” i fastighetsbranschen

  PUBLICERAD 2016-06-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-13 11:43

  Textstorlek

  Dela med andra

  Planprocessen får ofta kritik för att vara alltför komplicerad, långdragen och icke-transparent. Många lyfter till och med fram en snabbare process som lösningen på bostadsbristen.

  Med bland annat det som bakgrund fattades under hösten ett regeringsbeslut om digital förnyelse av landets offentliga verksamheter. Ett fokusområde är digitalisering av plan- och byggprocessen, där Lantmäteriet ansvarar för att utveckla en smartare samhällsbyggnadsprocess i projektet ”Digitalt först”.

  Lantmäteriets uppdrag innebär att främja digital förnyelse genom att byggherrar, myndigheter och andra aktörer ska kunna dela information och samverka digitalt.

  – En målsättning är att det ska bli snabbare, enklare och billigare att planera för att sedan bygga nya bostäder. Det är inte en liten utmaning, men otroligt spännande, säger Anna Eriksson som är utvecklingsdirektör på Lantmäteriet.

  Hon menar att man till att börja med måste konstatera att begreppen ”digitalisering” och ”samhällsbyggnadsprocess” är vida – och ger utrymme för olika tolkningar.

  – Däremot finns en tydlig målsättning för uppdraget och det är ett ökat bostadsbyggande genom digitalisering. Fokus ska ligga på information och dess flöden, och hur de görs tillgängliga, säger Anna Eriksson.

  Det handlar om att identifiera hur plan- och byggprocessen fungerar idag och vilka flaskhalsar som finns – men också vilka utvecklingsmöjligheterna är, menar Anna Eriksson. Hon menar att det finns många goda exempel på området, som går att använda och lyfta fram för att ta reda på hur man genom digitalisering och digital innovation kan överbrygga hindren.

  I uppdraget samarbetar Lantmäteriet med Boverket och SKL.

  – Aktörerna inom fastighetsbranschen är också oerhört viktiga att ha med i arbetet. Det övergripande syftet handlar ju om ett ökat bostadsbyggande, säger Anna Eriksson.

  För att ta reda på vilka hinder som branschen upplever, genomför man bland annat en enkät under juni månad.

  – Det här är ett uppdrag som ska ske i samverkan med andra, det är inte ett arbete som ska bedrivas på vår egen kammar, säger Anna Eriksson.

  Uppdraget är indelat i två faser, där den första ska rapporteras i augusti.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Max Barclay byter roll hos Newsec

  Rekrytering Dan Sandstedt ersätter Max Barclay och utses som ny chef för Capital Markets. I samma veva kompletterar Max sin roll som övergripande chef för den svenska rådgivningsverksamheten.

 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
  • Randviken hyr ut 2900 kvadratmeter

   Uthyrning Randviken Fastigheter hyr ut till Tigerholm Sportsbars i handelskvarteret Valvet, i Karlstad. Lokalen omfattar 2900 kvadratmeter. Tigerholm Sportsbars är franchisetagare för O’Learys och öppnar nu sitt tredje eventcenter i staden.

  • Fler bostäder i Jönköping

   Bostäder Götenehus AB har tilldelats markanvisning i Fagerslätt Östra, i Jönköping, för uppförandet av nio radhus. Detta efter att företaget vunnit kommunens markanvisningstävling. 

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

 • ANNONS
 • En 90-talists tankar om amorteringskraven

  Krönikor Regering och finansinspektion har ju lyckats otroligt i sin marknadsföring kring kraven. De har alltså lyckats lansera något som påverkar individers betalningsförmåga negativt och som vid ett bostadsköp ger dem mindre pengar i plånboken varje månad.

 • Säljer kontor för 1,8 miljarder i Helsingfors

  Internationellt, Transaktioner Illmarinen säljer kontorsfastigheten Töölönlahdenkatu 3 i Helsingfors till Deka. Köpesumman uppgår till runt 1,8 miljarder svenska kronor och markerar därmed den största transaktionen någonsin för enskilda kontor i Finland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x