+
Illustration: Petter Furå.
 • ”Digitalt först” i fastighetsbranschen

  PUBLICERAD 2016-06-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-13 11:43

  Textstorlek

  Dela med andra

  Planprocessen får ofta kritik för att vara alltför komplicerad, långdragen och icke-transparent. Många lyfter till och med fram en snabbare process som lösningen på bostadsbristen.

  Med bland annat det som bakgrund fattades under hösten ett regeringsbeslut om digital förnyelse av landets offentliga verksamheter. Ett fokusområde är digitalisering av plan- och byggprocessen, där Lantmäteriet ansvarar för att utveckla en smartare samhällsbyggnadsprocess i projektet ”Digitalt först”.

  Lantmäteriets uppdrag innebär att främja digital förnyelse genom att byggherrar, myndigheter och andra aktörer ska kunna dela information och samverka digitalt.

  – En målsättning är att det ska bli snabbare, enklare och billigare att planera för att sedan bygga nya bostäder. Det är inte en liten utmaning, men otroligt spännande, säger Anna Eriksson som är utvecklingsdirektör på Lantmäteriet.

  Hon menar att man till att börja med måste konstatera att begreppen ”digitalisering” och ”samhällsbyggnadsprocess” är vida – och ger utrymme för olika tolkningar.

  – Däremot finns en tydlig målsättning för uppdraget och det är ett ökat bostadsbyggande genom digitalisering. Fokus ska ligga på information och dess flöden, och hur de görs tillgängliga, säger Anna Eriksson.

  Det handlar om att identifiera hur plan- och byggprocessen fungerar idag och vilka flaskhalsar som finns – men också vilka utvecklingsmöjligheterna är, menar Anna Eriksson. Hon menar att det finns många goda exempel på området, som går att använda och lyfta fram för att ta reda på hur man genom digitalisering och digital innovation kan överbrygga hindren.

  I uppdraget samarbetar Lantmäteriet med Boverket och SKL.

  – Aktörerna inom fastighetsbranschen är också oerhört viktiga att ha med i arbetet. Det övergripande syftet handlar ju om ett ökat bostadsbyggande, säger Anna Eriksson.

  För att ta reda på vilka hinder som branschen upplever, genomför man bland annat en enkät under juni månad.

  – Det här är ett uppdrag som ska ske i samverkan med andra, det är inte ett arbete som ska bedrivas på vår egen kammar, säger Anna Eriksson.

  Uppdraget är indelat i två faser, där den första ska rapporteras i augusti.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x