+
Karin Adelsköld. Foto: Sigurdur J Ólafsson.
 • Massage hos tandläkaren

  PUBLICERAD 2016-04-15 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-04-17 23:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Dela – Uppleva – Leverera. Det är de trender som teknikjournalisten och komikern Karin Adelsköld råder oss att fundera kring om vi vill lyckas i den digitala ekonomin.

  Man kan förstå att det är svårare att bevaka den digitala utvecklingen än fastigheter. Karin Adelsköld som är teknikjournalist och komiker menar att utvecklingen går så snabbt att den man gör idag ofrånkomligen framstår som skrattretande inom ett par år.

  – År 1995 började jag bevaka internet för Sveriges Radios räkning. Man kan säga att det jag gjorde var att berätta att ”nu har det kommit en ny hemsida”. Det kom ungefär en i veckan på svenska, och de som kom bestod av en bild och lite text.

  Direkthet avgörande
  Som bekant har det hänt en del på internet sedan dess. Karin Adelsköld identifierar tre trender som hon tycker är extra tänkvärda när det gäller den digitala utvecklingen, och hur den påverkar våra liv:  Dela – Uppleva – Leverera. Det är många som försöker överblicka vad den så kallade delningsekonomin kommer att leda till. När många, många individer via mjukvara och uppkoppling kan dela information i realtid kan en parkeringsplats bli en handelsvara på en andrahandsmarknad.

  – Tjänsten heter SpotHero. Direktheten är en avgörande ingrediens i det här, exempelvis kan man direkt ge uttryck för sin åsikt om tjänsten, och andra användare kan se vad man tycker, säger Karin Adelsköld.

  Tänka i termer av upplevelser
  Det visar sig att fysiska upplevelser blir mer eftertraktade i den digitala eran. Samspelet mellan digitalt och det som kallas IRL (in real life) överraskar. Karin Adelsköld berättar om komikerkollegan Magnus Betnér som lägger ut alla sina framträdanden, till och med nyskrivet material, på nätet. Magreaktionen är att han ger bort sina affärshemligheter, men i själva verket strömmar folk till Betnérs föreställningar för att se det de sett på nätet även i verkligheten.

  – I USA, dit jag ofta åker för att folk tänker friare, kan man få massage hos tandläkaren. Jätteskönt! Vi måste bli duktigare på att tänka i termer av upplevelser i olika situationer, säger Karin Adelsköld.

  Drönarlevererad pizza
  Det går snabbt och enkelt att hitta varor på nätet, prisjämförelser är lika enkla. Sedan kommer den fysiska verkligheten ikapp konsumenten.

  – Logistiken är en stor utmaning i den digitala ekonomin. Vem tycker om att stå och vänta på sitt paket i den trånga butiken eller tobaksaffären?

  Hur ska det gå till istället? Karin Adelsköld föreslår drönare. Pizzan landar utanför dörren, den beställa romanen kommer inom en halvtimme.

  – Eller så designar man sin egen löparsko och skriver ut den i den lokala 3D-printerlokalen.

  Ett sista råd från Karin Adelsköld är att skapa upplevelser för konsumenterna genom att förpacka sina tjänster och varor med humor. Vad annars?

  Daniel Bergstrand   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Skanska säljer vårdboende

  Transaktioner väst Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 miljoner kronor. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea.

 • ANNONS
 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Karin Adelsköld. Foto: Sigurdur J Ólafsson.