+
Tomas Pousette.
 • Orosmoln över tysk ekonomi

  PUBLICERAD 2016-03-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-03-04 17:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den kinesiska ekonomin, oljepriset, brittisk folkomröstning om utträde ur EU, presidentvalet i USA – listan över risker för den globala tillväxten är lång. Till listan över risker kan man nu också lägga en ny kandidat, den tyska konjunkturen.

  Tyskland är fortfarande i hög grad en industrination där tjänstesektorn inte har samma tyngd som i många andra jämförbara länder. Den viktigaste indikatorn på konjunkturläget i den tyska industrin är utan tvekan IFO-institutets enkäter. IFO-index, som mäter nuläget och förväntningarna i tysk industri på sex månaders sikt, har en lång historia och hög tillförlitlighet.

  Det är därför oroande när förväntningarna i den tyska industrin faller brant, som i den senaste enkäten i februari. Förväntningsindex minskade från 102,3 i januari till 98,8 i februari, det vill säga med 3,5 enheter. Under de senaste 25 åren har IFO:s förväntningsindex bara backat med mer än 3 enheter vid ytterligare tio tillfällen, varav tre i samband med finanskrisen 2008.

  Ett så stort fall i förväntningsindex som i februari är således sällsynt. När förväntningarna i tysk industri har befunnit sig i utförsbacke har botten i allmänhet legat kring ett index på 94. Står sig det mönstret nu också, så kommer företagens förväntningar att bli ännu mer pessimistiska framöver.

  Drivkraften i den tyska ekonomin har varit en stöttepelare för hela euroområdet under de senaste åren. För den exportberoende svenska ekonomin är den tyska marknaden av central betydelse. Börjar den tyska motorn nu hacka när den kinesiska ekonomin växlat ner och den amerikanska tillväxten är osäker, så bådar det inte gott för den internationella konjunkturen.

  IFO-index har inte en historia av stora överraskningar där kraftiga nedgångar snabbt förbyts till uppgångar. Kanske får man ändå hoppas att det den här gången är tillfälligheter som bidragit till raset i de tyska industriföretagens förväntningar i februari.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x