+
Tomas Pousette.
 • Orosmoln över tysk ekonomi

  PUBLICERAD 2016-03-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-03-04 17:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den kinesiska ekonomin, oljepriset, brittisk folkomröstning om utträde ur EU, presidentvalet i USA – listan över risker för den globala tillväxten är lång. Till listan över risker kan man nu också lägga en ny kandidat, den tyska konjunkturen.

  Tyskland är fortfarande i hög grad en industrination där tjänstesektorn inte har samma tyngd som i många andra jämförbara länder. Den viktigaste indikatorn på konjunkturläget i den tyska industrin är utan tvekan IFO-institutets enkäter. IFO-index, som mäter nuläget och förväntningarna i tysk industri på sex månaders sikt, har en lång historia och hög tillförlitlighet.

  Det är därför oroande när förväntningarna i den tyska industrin faller brant, som i den senaste enkäten i februari. Förväntningsindex minskade från 102,3 i januari till 98,8 i februari, det vill säga med 3,5 enheter. Under de senaste 25 åren har IFO:s förväntningsindex bara backat med mer än 3 enheter vid ytterligare tio tillfällen, varav tre i samband med finanskrisen 2008.

  Ett så stort fall i förväntningsindex som i februari är således sällsynt. När förväntningarna i tysk industri har befunnit sig i utförsbacke har botten i allmänhet legat kring ett index på 94. Står sig det mönstret nu också, så kommer företagens förväntningar att bli ännu mer pessimistiska framöver.

  Drivkraften i den tyska ekonomin har varit en stöttepelare för hela euroområdet under de senaste åren. För den exportberoende svenska ekonomin är den tyska marknaden av central betydelse. Börjar den tyska motorn nu hacka när den kinesiska ekonomin växlat ner och den amerikanska tillväxten är osäker, så bådar det inte gott för den internationella konjunkturen.

  IFO-index har inte en historia av stora överraskningar där kraftiga nedgångar snabbt förbyts till uppgångar. Kanske får man ändå hoppas att det den här gången är tillfälligheter som bidragit till raset i de tyska industriföretagens förväntningar i februari.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Max Barclay byter roll hos Newsec

  Rekrytering Dan Sandstedt ersätter Max Barclay och utses som ny chef för Capital Markets. I samma veva kompletterar Max sin roll som övergripande chef för den svenska rådgivningsverksamheten.

 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
  • Randviken hyr ut 2900 kvadratmeter

   Uthyrning Randviken Fastigheter hyr ut till Tigerholm Sportsbars i handelskvarteret Valvet, i Karlstad. Lokalen omfattar 2900 kvadratmeter. Tigerholm Sportsbars är franchisetagare för O’Learys och öppnar nu sitt tredje eventcenter i staden.

  • Fler bostäder i Jönköping

   Bostäder Götenehus AB har tilldelats markanvisning i Fagerslätt Östra, i Jönköping, för uppförandet av nio radhus. Detta efter att företaget vunnit kommunens markanvisningstävling. 

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

 • ANNONS
 • En 90-talists tankar om amorteringskraven

  Krönikor Regering och finansinspektion har ju lyckats otroligt i sin marknadsföring kring kraven. De har alltså lyckats lansera något som påverkar individers betalningsförmåga negativt och som vid ett bostadsköp ger dem mindre pengar i plånboken varje månad.

 • Säljer kontor för 1,8 miljarder i Helsingfors

  Internationellt, Transaktioner Illmarinen säljer kontorsfastigheten Töölönlahdenkatu 3 i Helsingfors till Deka. Köpesumman uppgår till runt 1,8 miljarder svenska kronor och markerar därmed den största transaktionen någonsin för enskilda kontor i Finland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x