+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Fastighetsbranschen – bäst av de sämsta på jämställdhet

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-07 16:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  De två senaste rapporterna från stiftelsen AllBright visar att fastighetsbranschen sticker ut på jämställdhetsfronten. Branschen är nämligen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i både ledningsgrupper och styrelser. Betyder det att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka, eller finns det mer kvar att göra?

  På AllBright arbetar vi för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv, där meriter står över ryggdunkande kompisrekryteringar. Vi är en opinionsbildande stiftelse utan partipolitisk koppling. Vi kartlägger, analyserar och tar fram rapporter för att belysa hur situationen ser ut i svenska börsbolag, för att lyfta jämställdhetsfrågorna högre upp på agendan. Genom svarta listor och metoder som skampåle och uthängning pressar vi också företagen. Vi använder oss av den globala certifieringen EDGE för att hjälpa bolag som vill bli jämställda. Och vi utbildar och föreläser på företag runtom i landet för att öka kunskapsnivån och inspirera till förändring.

  faktarutaallbrightUnder de senaste åren har fastighetsarbetsgivarna och facket arbetat aktivt för att främja en jämställd bransch. Ett arbete som gett resultat, branschen har gått från 18 procent kvinnor på ledningsgruppsnivå till 27 procent på bara fyra år. Även på styrelsenivå stoltserar fastighetsbolagen numera med en representation på 34 procent. Det kan jämföras med exempelvis energibranschen och kraftförsörjningsbranschen som båda ligger under 20 procent kvinnor i styrelserna. Två branscher som för övrigt är lika usla på kvinnoinsläpp som på koldioxidutsläpp.

  Men trots fastighetsbranschens stora framsteg är målet om 50 procent kvinnor och män långt bort. Branschen är bara bäst bland de sämsta. Bolagen behöver arbeta mer aktivt med att professionalisera rekryteringsprocesserna och skapa arbetsplatser där kvinnor vill stanna och göra karriär. Det innebär arbetsplatser som är fria från exkluderande jargong, osakliga löneskillnader och sexism. Än finns det mycket kvar att göra.

  I mars är det återigen dags för en ny AllBrightrapport. Då får vi se om fastighetsbolagen klättrat eller dalat på våra listor. Fastighetsarbetsgivarna är redo för nästa kliv. Men för att öka jämställdheten och klättra på listorna krävs det att bolagen lägger i en högre växel.

  Nu gäller det att sätta tydliga tidsbestämda mål. Att vd bestämmer att till år 2020 då ska arbetsplatsen genomsyras av en jämn könsfördelning. Bolagen måste också eliminera osakliga löneskillnader och genomföra lönekartläggningar varje år och rätta till eventuella skevheter.

  Slutligen bör arbetsgivarna satsa på att kartlägga kulturen med hjälp av externa utvärderare. Undersök om det finns en diskrepans mellan ledning och medarbetare gällande vad som görs och inte görs för en mer inkluderande arbetsplats.

  På AllBright hoppas vi att ökningen som vi sett hittills fortgår och att fastighetsbranschen fortsätter visa vägen för övriga branscher.

  Amanda Lundeteg
  Vd, AllBright

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Skanska säljer vårdboende

  Transaktioner väst Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 miljoner kronor. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea.

 • ANNONS
 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x