+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Fastighetsbranschen – bäst av de sämsta på jämställdhet

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-07 16:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  De två senaste rapporterna från stiftelsen AllBright visar att fastighetsbranschen sticker ut på jämställdhetsfronten. Branschen är nämligen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i både ledningsgrupper och styrelser. Betyder det att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka, eller finns det mer kvar att göra?

  På AllBright arbetar vi för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv, där meriter står över ryggdunkande kompisrekryteringar. Vi är en opinionsbildande stiftelse utan partipolitisk koppling. Vi kartlägger, analyserar och tar fram rapporter för att belysa hur situationen ser ut i svenska börsbolag, för att lyfta jämställdhetsfrågorna högre upp på agendan. Genom svarta listor och metoder som skampåle och uthängning pressar vi också företagen. Vi använder oss av den globala certifieringen EDGE för att hjälpa bolag som vill bli jämställda. Och vi utbildar och föreläser på företag runtom i landet för att öka kunskapsnivån och inspirera till förändring.

  faktarutaallbrightUnder de senaste åren har fastighetsarbetsgivarna och facket arbetat aktivt för att främja en jämställd bransch. Ett arbete som gett resultat, branschen har gått från 18 procent kvinnor på ledningsgruppsnivå till 27 procent på bara fyra år. Även på styrelsenivå stoltserar fastighetsbolagen numera med en representation på 34 procent. Det kan jämföras med exempelvis energibranschen och kraftförsörjningsbranschen som båda ligger under 20 procent kvinnor i styrelserna. Två branscher som för övrigt är lika usla på kvinnoinsläpp som på koldioxidutsläpp.

  Men trots fastighetsbranschens stora framsteg är målet om 50 procent kvinnor och män långt bort. Branschen är bara bäst bland de sämsta. Bolagen behöver arbeta mer aktivt med att professionalisera rekryteringsprocesserna och skapa arbetsplatser där kvinnor vill stanna och göra karriär. Det innebär arbetsplatser som är fria från exkluderande jargong, osakliga löneskillnader och sexism. Än finns det mycket kvar att göra.

  I mars är det återigen dags för en ny AllBrightrapport. Då får vi se om fastighetsbolagen klättrat eller dalat på våra listor. Fastighetsarbetsgivarna är redo för nästa kliv. Men för att öka jämställdheten och klättra på listorna krävs det att bolagen lägger i en högre växel.

  Nu gäller det att sätta tydliga tidsbestämda mål. Att vd bestämmer att till år 2020 då ska arbetsplatsen genomsyras av en jämn könsfördelning. Bolagen måste också eliminera osakliga löneskillnader och genomföra lönekartläggningar varje år och rätta till eventuella skevheter.

  Slutligen bör arbetsgivarna satsa på att kartlägga kulturen med hjälp av externa utvärderare. Undersök om det finns en diskrepans mellan ledning och medarbetare gällande vad som görs och inte görs för en mer inkluderande arbetsplats.

  På AllBright hoppas vi att ökningen som vi sett hittills fortgår och att fastighetsbranschen fortsätter visa vägen för övriga branscher.

  Amanda Lundeteg
  Vd, AllBright

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x