• ”Civila kan skapa en halv miljon hem”

  PUBLICERAD 2016-02-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-16 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kod Arkitekter har, på uppdrag av Boverket, tagit fram den så kallade 500k-modellen. Den innebär att om en procent av landets alla villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år.

  Rapporten lyfter fram den outnyttjade potentialen i landets alla småhus. Mer än hälften av befolkningen bor i småhus, och var tredje husägare upplever enligt rapporten att bostaden är för stor.

  Tanken är därför att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar för att skapa nya hem i villastäder. Enligt rapporten skulle bostadsbyggandet öka med 33 procent bara i Stockholm, om modellen användes.

  1900talet2

  dubbelt så många

  Illustration: Kod Arkitekter.

  ”Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet” skriver rapportförfattarna.

  Modellen utgår från fyra sätt att utveckla befintlig småhusbebyggelse:

  • 1. Befintliga hus delas upp i flera bostäder
  • 2. Befintliga gårdshus (exempelvis garage) byggs om till bostäder
  • 3. Fler bostäder skapas genom tillbyggnader
  • 4. Nya bostadshus byggs på tomten

  För att möjliggöra de fyra utvecklingsprinciperna krävs enligt rapporten ändringar i kommunernas detaljplaner och bestämmelser. olika modeller

  Här kan du läsa hela rapporten.

  Redaktionen

  Källa: Kod Arkitekter

   

  5 kommentarer

  1. Skogåsbo 2016-03-08

   Vilken hemsk idé. Folk bor i villa för att få möjlighet att skapa en rogivande atmosfär. Fri från störande grannar och trafik. För att bygga upp en trädgård med vackra blommor, buskar.och odla grönsaker. Stoppa dessa vika idéer! Tänk om!

   Reply

  2. per fredrik von platen 2016-02-17

   Bra idé. Trögt att genomföra dock, om alla detaljplaner ska ändras. Krävs nog lagändring i PBL om det skall få något rejält genomslag.

   Reply

  3. supportern 2016-02-17

   heja,heja, heja, bra förslag, ”bara” för politikerna att öppna kranarna vill dom ?!

   Reply

  4. Brommabo 2016-02-17

   Hurra!
   Nytänkande förslag. Tänker ofta på hur dagens stelbenta regelverk borde luckras upp. Fram med nybyggarandan!

   Reply

  5. Fastighetsmäklaren 2016-02-17

   En strålande idé. Heja.

   Tänk vad vackra låglänta bostadsområden det skulle skapa med liv och rörelse..lägg till lite restauranger, caféer och butiker. Alla generationer kan samsas. Så vill jag bo.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Illustration: Petter Furå.

  Kommer skattevargen närmare?

  Fastighetsmarknad, Regler Den sista mars väntas en utredning lämnas över till regeringen gällande paketering av fastigheter. En utredning som kan få stor påverkan på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige. Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna, vill inte skrika ”vargen kommer” – men menar att det finns en hel del orosmoln.

 • Fastighetsbolag utmanar i jämställdhet

  Amanda Lundeteg, vd på AllBright. Foto: AllBright.

  Fastighetsmarknad Fyra fastighetsbolag har tecknat avtal med stiftelsen AllBright om att under året gå igenom ett program för att öka jämställdheten i bolagen. Förhoppningen är att sätta press på hela branschen.

 • Överklagar planer för Årstafältet igen

  Bostadsfrågan Stockholms stad planerar att bebygga Årstafältet med 6 000 nya bostäder. En överklagan för den första detaljplanen avslogs i mitten av mars av mark- och miljödomstolen. Nu tar dock Nätverket Årstafältet frågan till en högre instans.

 • ANNONS
 • SABO: ”nedskrivningsreglerna är orimliga”

  Bostadsfrågan Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder ”kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

 • ANNONS
 • Hyllie växer med fem nya kvarter

  Visionsbild för de nya kvarteren: Kanozi.

  Bostäder, Syd Hyllie i Malmö växer med ytterligare fem kvarter bostäder och kontor, efter att stadsbyggnadsnämnden antagit detaljplanen för ett fyra hektar stort område söder om kontorshusen Klipporna och Citytunneln.

 • Victoria Park rekryterar och tillsätter vice vd

  Rekrytering Victoria Parks nuvarande fastighetschef, Per Ekelund, har utnämnts till vice verkställande direktör. Liselott Wennerström rekryteras till HR och CSR.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived