• ”Civila kan skapa en halv miljon hem”

  PUBLICERAD 2016-02-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-16 15:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kod Arkitekter har, på uppdrag av Boverket, tagit fram den så kallade 500k-modellen. Den innebär att om en procent av landets alla villaägare bygger ytterligare en bostad årligen, kan 500 000 nya hem skapas på 25 år.

  Rapporten lyfter fram den outnyttjade potentialen i landets alla småhus. Mer än hälften av befolkningen bor i småhus, och var tredje husägare upplever enligt rapporten att bostaden är för stor.

  Tanken är därför att öka möjligheterna för husägare att anpassa och dela sina hem, hus och trädgårdar för att skapa nya hem i villastäder. Enligt rapporten skulle bostadsbyggandet öka med 33 procent bara i Stockholm, om modellen användes.

  1900talet2

  dubbelt så många

  Illustration: Kod Arkitekter.

  ”Med en uppdatering av detaljplaner i småhusområden som möjliggör många små civila initiativ kan utvecklingen av villastaden bemöta flera viktiga samhällsutmaningar samtidigt; klimatmål, bostadsmål och mål om social hållbarhet” skriver rapportförfattarna.

  Modellen utgår från fyra sätt att utveckla befintlig småhusbebyggelse:

  • 1. Befintliga hus delas upp i flera bostäder
  • 2. Befintliga gårdshus (exempelvis garage) byggs om till bostäder
  • 3. Fler bostäder skapas genom tillbyggnader
  • 4. Nya bostadshus byggs på tomten

  För att möjliggöra de fyra utvecklingsprinciperna krävs enligt rapporten ändringar i kommunernas detaljplaner och bestämmelser. olika modeller

  Här kan du läsa hela rapporten.

  Redaktionen

  Källa: Kod Arkitekter

   

  5 kommentarer

  1. Skogåsbo 2016-03-08

   Vilken hemsk idé. Folk bor i villa för att få möjlighet att skapa en rogivande atmosfär. Fri från störande grannar och trafik. För att bygga upp en trädgård med vackra blommor, buskar.och odla grönsaker. Stoppa dessa vika idéer! Tänk om!

   Reply

  2. per fredrik von platen 2016-02-17

   Bra idé. Trögt att genomföra dock, om alla detaljplaner ska ändras. Krävs nog lagändring i PBL om det skall få något rejält genomslag.

   Reply

  3. supportern 2016-02-17

   heja,heja, heja, bra förslag, ”bara” för politikerna att öppna kranarna vill dom ?!

   Reply

  4. Brommabo 2016-02-17

   Hurra!
   Nytänkande förslag. Tänker ofta på hur dagens stelbenta regelverk borde luckras upp. Fram med nybyggarandan!

   Reply

  5. Fastighetsmäklaren 2016-02-17

   En strålande idé. Heja.

   Tänk vad vackra låglänta bostadsområden det skulle skapa med liv och rörelse..lägg till lite restauranger, caféer och butiker. Alla generationer kan samsas. Så vill jag bo.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived