+
Bild ur Lantmäteriets Sverigemodell i spelet Minecraft. Bild: Lantmäteriet.
 • 3D-karta ska ge fler bostäder

  PUBLICERAD 2016-02-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-18 15:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen gav regeringen Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en digital 3D-karta över Sverige, i syfte att göra samhällsbyggnadsprocessen smartare.

  Uppdraget går ut på att Lantmäteriet tillsammans med Boverket ska göra det möjligt för byggherrar, myndigheter och andra intressenter att samverka digitalt.

  – Utvecklandet av olika digitala lösningar inom plan- och bygglagen ska leda till effektivisering och transparens så att kommuner enklare kan öka byggtakten av bostäder, säger bostads- och it-minister Mehmet Kaplan.

  Tanken är att olika aktörer direkt ska kunna få information om förutsättningarna att bygga på en särskild plats – hur ser berggrunden ut, var går olika ledningar, planeras någon ny väg i området? Svaren på frågorna ska man kunna få direkt, bara genom att klicka på kartan.

  – Bostadsplanering ska bli lika överskådlig som den är i dataspelet Minecraft, säger Mehmet Kaplan till Svenska Dagbladet. 

  Tanken är alltså att man ska kunna titta på all sådan fakta, innan bygglovet prövas. Alla aktörer som är inblandade ska kunna mata kartan med information – som alla andra sedan kan ta del av.

  – Idag jobbar alla i sina respektive stuprör, och det tar lång tid från idé till färdig byggnad. Genom att vi digitaliserar bostadsplaneringen blir snårskogen lättare att överblicka, säger Mehmet Kaplan till SvD.

  Lantmäteriet har redan tidigare gjort en liknande karta. I november presenterade myndigheten en landskapsmodell över Sverige i just dataspelet Minecraft. Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata.

  Enligt SvD ska man i augusti ha tagit fram en konkret plan för hur arbetet med kartan ska gå vidare.

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x