+
Bild ur Lantmäteriets Sverigemodell i spelet Minecraft. Bild: Lantmäteriet.
 • 3D-karta ska ge fler bostäder

  PUBLICERAD 2016-02-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-02-18 15:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen gav regeringen Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en digital 3D-karta över Sverige, i syfte att göra samhällsbyggnadsprocessen smartare.

  Uppdraget går ut på att Lantmäteriet tillsammans med Boverket ska göra det möjligt för byggherrar, myndigheter och andra intressenter att samverka digitalt.

  – Utvecklandet av olika digitala lösningar inom plan- och bygglagen ska leda till effektivisering och transparens så att kommuner enklare kan öka byggtakten av bostäder, säger bostads- och it-minister Mehmet Kaplan.

  Tanken är att olika aktörer direkt ska kunna få information om förutsättningarna att bygga på en särskild plats – hur ser berggrunden ut, var går olika ledningar, planeras någon ny väg i området? Svaren på frågorna ska man kunna få direkt, bara genom att klicka på kartan.

  – Bostadsplanering ska bli lika överskådlig som den är i dataspelet Minecraft, säger Mehmet Kaplan till Svenska Dagbladet. 

  Tanken är alltså att man ska kunna titta på all sådan fakta, innan bygglovet prövas. Alla aktörer som är inblandade ska kunna mata kartan med information – som alla andra sedan kan ta del av.

  – Idag jobbar alla i sina respektive stuprör, och det tar lång tid från idé till färdig byggnad. Genom att vi digitaliserar bostadsplaneringen blir snårskogen lättare att överblicka, säger Mehmet Kaplan till SvD.

  Lantmäteriet har redan tidigare gjort en liknande karta. I november presenterade myndigheten en landskapsmodell över Sverige i just dataspelet Minecraft. Modellen bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata.

  Enligt SvD ska man i augusti ha tagit fram en konkret plan för hur arbetet med kartan ska gå vidare.

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x