• Ser över skatteplanering i fastighetsbranschen

  PUBLICERAD 2015-06-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2015-06-15 11:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över de regler som gäller för skatteplanering inom fastighetsbranschen, vad gäller fastighetspaketering och fastighetsbildningsåtgärder i syfte att undkomma stämpelskatt.

  I Sverige finns långtgående möjligheter till uppskjuten beskattning när en tillgång säljs inom en koncern. Beskattning ska istället ske när tillgången säljs utanför koncernen. Genom så kallad paketering går det dock att få skattekrediter även då tillgångar säljs externt. Det är möjligt att göra för alla typer av tillgångar, men paketering får större effekt för tillgångar med lång avskrivningstid, exempelvis fastigheter. Fastighetspaketering får därför större betydelse än i andra branscher.

  – För att säkerställa att skattereglerna inte särskilt gynnar vissa branscher eller vissa företag inom samma bransch, är det motiverat att utreda de samhällsekonomiska effekterna av fastighetspaketering, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

  Paketering av fastigheter innebär att en säljare av en fastighet inte säljer fastigheten direkt utan i stället ”paketerar” fastigheten i ett aktiebolag och sedan säljer aktierna i bolaget. Genom att sälja fastigheten paketerad i ett aktiebolag minskar skattekostnaden för både säljare och köpare. I vissa fall kan fast egendom även förvärvas genom fastighetsbildningsåtgärder enbart i syfte att undkomma stämpelskatt.

  – De öppningar som finns för skatteplanering genom paketering och förvärv via fastighetsbildningsåtgärder gör att det finns anledning att se över reglerna, säger finansminister Magdalena Andersson.

  Utredaren ska bland annat göra följande:

  • kartlägga och analysera den sammantagna skattemässiga situationen för företag i fastighetsbranschen (såväl skatteregler som skattebelastning),
  • särskilt kartlägga och analysera förekomsten av paketering av fastigheter som ett verktyg för skatteplanering, samt utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv analysera effekterna av möjligheten respektive avsaknad av möjligheten till fastighetspaketering,
  • föreslå författningsändringar för att motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg, och
  • analysera om förvärv genom fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt och, om det bedöms lämpligt, föreslå författningsändringar.

  Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Regeringen 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived