+
 • Företagsskattekommittén gjorde en tabbe

  PUBLICERAD 2014-09-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-09-15 09:09

  Textstorlek

  Dela med andra

  Företagsskattekommitténs förslag om reformer på bolagsskattesystemet i Sverige kommer att drabba nyproduktionen av hyresbostäder i riket. Det säger professorn i skatterätt, Sven-Olof Lodin, som deltog i kommitténs arbete som sakkunnig.

  Av hans anförande på Föreningen Fastighetsekonomernas seminarium om företagsskatteutredningens påverkan på fastighetsbranschen framgick att han anser att kommittén har gjort en tabbe i detta avseende.

  – Vi tittade aldrig på hur nyproduktion av hyresbostäder skulle drabbas därför att vi såg att fastighetsbolagen har ett ganska lågt skattetryck i dagens system  – i genomsnitt  under 10 procent Nyproduktion av bostäder medför stora initiala kostnader som fastighetsbolagen behöver täcka med främmande kapital och när räntan inte längre är avdragbar så kommer bolagen att drabbas hårdare av dessa kostnader, vilket i vart fall initialt leder till förluster. Därmed kommer privata fastighetsägare att vara mindre villiga att investera i nya  hyreslägenheter och allmännyttan har svårt att göra det på grund av EU:s statsstödsregler, säger Sven-Olof Lodin i samtal med Fastighetsnytt.

  Han föreslår en liten modifikation som gör räntekostnader på grund av nyproducerade hyresrätter avdragbara i tio år.

  – En sådan ändring skulle lösa problemet och jag rekommenderar att branschen yrkar på det i sina remissvar om kommitténs förslag. Faktum är att remissvaren kommer att ha betydligt större genomslag på utredningens framtid än valutgången, säger Sven-Olof Lodin i samtal med Fastighetsnytt.“

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x