• FI ställer krav på bankerna

  PUBLICERAD 2014-09-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-09-19 10:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finansinspektionen  kräver att bankerna ska redovisa ett snitt av de bolåneräntor som kunderna faktiskt betalar.

  Finansinspektionen menar att det i dag saknas grundläggande information om vad ett lån kostar eftersom bankerna inte redovisar vilka räntor som de faktiskt erbjuder sina kunder. Systemet gör det svårt för kunderna att jämföra banker eller förstå hur räntorna bestäms.

  Finansinspektionen föreslår därför att bankerna ska publicera den genomsnittliga räntan som kunderna erbjudits den senaste månaden. En sådan genomsnittlig faktisk ränta ska presenteras och uppdateras regelbundet för varje räntebindningstid. Informationen bör publiceras på bankernas webbplatser.

  Bankerna ska också berätta för kunden vad som påverkar den ränta som de erbjuds. Det kan exempelvis handla om kundens inkomst, lånets storlek eller sparandet.

  Finansinspektionens förslag skickas nu ut på remiss. Reglerna är tänkta att börja gälla från och med den 1 mars 2015.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

  1 kommentarer

  1. Mattias 2014-09-22

   Om jag vore FI skulle jag vilja följa upp hur belåningen i direkta och indirekta krediter i samband med bostadsförvärv utvecklats sedan belåningstaket infördes. Mitt tips är att det i stort sett är oförändrat med den enda skillnaden att bankerna har betydligt högre lönsamhet på topplånen och kunderna stresstestats mot ränteförändring i jämförelse med tidigare bolånetak. Detta har skett utan att det givit någon effekt på marknaden. Jag tycker man borde bevaka tillbaka till tidigare bolånetak och istället lagstifta om amortering från 95 till 75 inom en viss period samt utöka möjligheten till ränteavdrag till 50% för allla under 30 år samtidigt som man tar bort övriga möjligheter till ränteavdrag. Det skulle långsiktigt öka många ungas möjligheter till köp av en ny bostad och samtidigt säkerställa att belåningsgraderna säkerställs hos nästa generation.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived