+
Anna Felländer. Foto: Sigurdur J. Olafsson.
 • Flaskhalsar i svenska ekonomin

  PUBLICERAD 2014-04-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-04-17 12:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  I sitt inledningsanförande på Business Arena i Malmö målade Socialdemokraternas ekonomiska talesperson upp en förhållandevis ljus bild av den svenska ekonomin. I den efterföljande seminariesessionen talade Swedbanks chefsekonom Anna Felländer under temat finans och fastigheter och hon inledde sitt anförande med att konstatera att hon inte är riktigt lika optimistisk som Magdalena Andersson.

  Även om den globala ekonomin onekligen befinner sig i en ekonomisk återhämtningsfas så är den inte helt utan risker. Den finansiella krisen och dess efterdyningar har blottat en hel del strukturella problem och likväl i den globala ekonomin som den svenska finns det flaskhalsar som kan försvåra processen. Bland dessa är den hårt åtstramande bankregleringen som har implementerats sedan Lehman Brothers kollaps i september 2008 och gör återhämtningen både långsammare och smärtsammare.

  Den amerikanska ekonomin har länge varit världens viktigaste och även om stormakter i Asien har börjat närma sig är USA:s status som världens ekonomiska centrum ohotad. I USA har centralbanken, Federal Reserve, valt kvantitativa lättnader som sitt primära vapen i krisbekämpningen. I princip innebär det att man trycker upp nya pengar och i teorin kan det leda till hyperinflation, något som många bedömare konsekvent har befarat att skulle bli fallet. Som Anna Felländer konstaterar finns det ändå i dagsläget ingenting som tyder på hyperinflation, västvärlden befinner sig snarare i farozonen för deflation. Samtidigt har börserna i väst stigit ganska rejält sedan 2009.

  – På kort sikt kommer börserna att hållas upp men frågan är hur mycket av det beror på likviditet i systemet och hur mycket beror på fundamenta, säger Anna Felländer.

  Vidare poängterar hon att orsaken till att vi inte sett röken av den befarade inflationen till viss del kan härledas till att pengarna aldrig når marknaden utan att de stannat i finansiella företag som behöver sminka sina balansräkningar och sin kapitaltäckning. Att inflationen lyser med sin frånvaro tyder vidare på att det finns mycket lediga resurser i den globala ekonomin, konstaterar Swedbanks chefsekonom.

  I eurozonen har deflation blivit en påtaglig risk och Anna Felländer menar att deflation skulle bli extra skadlig just i eurozonen.

  – Varför köpa idag det som man kan köpa billigare imorgon, påpekar hon.

  Trots detta påtagliga hot har Mario Draghi och de övriga i Europeiska centralbankens (ECB) direktion hittills avstått från kvantitativa lättnader men någonting måste göras.

  – I Spanien har självmord blivit den näst vanligaste dödsorsaken och sociala spänningar med exempelvis främlingsfientlighet ökar, säger hon.

  Bostadsbristen största tillväxthotet
  Även i Sverige finns det strukturella problem och Anna Felländer är orolig över att återhämtningen och tillväxten drivs av inhemsk konsumtion men inte av exporten som historiskt varit Sveriges viktigaste tillväxtmotor. Hon menar att flaskhalsarna kommer att göra sig gällande 2015 och den kanske mest svårhanterliga av dessa är räntekänsligheten bland hushållen.

  – Riksbanken kommer så småningom att behöva höja räntan och då krävs det inte mycket för att konsumtionen ska minska, konstaterar hon.

  Just med tanke på att privatkonsumtionen är den primära återhämtningsmotorn just nu så är räntekänsligheten, som är ett resultat av hushållens höga skuldsättning, ett hot mot återhämtningen. Det krävs därför åtgärder för att få ekonomin att köra på fler motorer och Anna Felländer föreslår att man från statligt håll omprövar det så kallade överskottsmålet och istället inför ett balansmål. Det skulle ge staten möjlighet att i större utsträckning satsa på infrastruktur, en annan flaskhals som behöver redas ut.

  Ytterligare ett problem i den svenska ekonomin som behöver lösas enligt Anna Felländer är bostadsbristen som hon identifierar som det största enskilda tillväxthotet för närvarande.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Anna Felländer. Foto: Sigurdur J. Olafsson.