• Vill bygga ut tunnelbanan för att lösa bostadsbristen

  PUBLICERAD 2013-09-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-01-06 15:41

  Textstorlek

  Dela med andra

  Genom att bygga ut, och delvis lägga om, tunnelbanenätet kan man i Stockholm skapa förutsättningar för att bygga 350 000 nya lägenheter. Det menar Stockholms Handelskammare som på tisdagen presenterade en rapport om frågan på ett seminarium under rubriken ”Så kan vi lösa bostadsbristen”.

  Rapporten avses som ett bidrag till de statliga förhandlarna HG Wessberg och Catharina Håkansson Bomans arbete.

  På seminariet konstaterade Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, att Stockholm tillsammans med Oslo är Europas snabbast växande storstadsregion och att till 2030 väntas regionen bli den snabbast växande i Europa. Enligt rapportens huvudförfattare Anna Wersäll är det nödvändigt att bygga ut tunnelbanenätet om staden ska klara den snabba befolkningsökningen. Hon påpekade att Stockholm redan idag har stora kapacitetsproblem vad gäller trafiken, både på väg och i tunnelbanan, och att den svåra bostadsbristen ökar på trycket i trafiksystemen. Dessutom finns det ett stort behov av renovering och ombyggnad i stadens infrastruktur vilket även det kommer att orsaka trafikproblem på sikt.

  Det finns en hel del fördelar med att bygga ut tunnelbanan menar Anna Wersäll som bland dessa nämner att man inte inkräktar på det befintliga gatuutrymmet, att tunnelbanan möjliggör ett snabbt och effektivt byte av passagerare samt att driftskostnaderna är relativt låga.

  – Dessutom underlättar tunnelbanan förtätning och bidrar till en bra och trivsam stadsmiljö, sa hon i sitt anförande.

  Som ett exempel nämner Anna Wersäll Bagarmossen som har blommat efter att man fick tunnelbana.

  I rapporten föreslår man att tunnelbanans blå linje byggs ut till Nacka Centrum och Orminge men även så att den trafikerar Sicka, Gullmarsplan och Hagsätra samt Akalla, Barkarby och Hjulsta. Samtidigt bör man enligt denna bygga ut den röda linjen så att sträckan mellan Ropsten och Lidingö trafikeras av tunnelbana. Därutöver föreslår man en helt ny lila linje som går mellan Hagsätra, Älvsjö och Liljeholmen samt Fridhemsplan och Arninge via Hagastaden, Solna och Täby. En sådan linje skulle avlasta röda linjen samt busslinje 4.

  Hur ska man då finansiera kalaset? Enligt Anna Wersäll borde staten bidra genom att täcka med hälften av de kostnader som uppstår, utöver trängselskatten. Resten bör finansieras av landsting och kommuner.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. […] Vill bygga ut tunnelbanan, Handelskommarens förslag på hur man ska lösa Stockholms bostadsbrist i FastighetsNYTT den 5 september 2013 […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Smart bygge i Buiksloterham

  Hållbarhet Släpp regelboken, låt människor bygga själva, men sätt ribban högt vad gäller hållbarhet. Välkommen till området Buiksloterham i norra Amsterdam som blivit ett omtalat exempel för cirkulär ekonomi och ett så kallat living lab för andra nederländska bostadsområden.

 • Höjvall tar över rodret i Amasten

  Rekrytering Rikshems förre vd Jan-Erik Höjvall återvänder till en operativ roll som vd i ett publikt bolag när han tar över vd-stolen på Amasten. David Dahlgren som lett bolaget de senaste tre åren lämnar posten som vd sedan han och styrelsen haft olika uppfattningar om hyr bolagets tillväxtstrategi skall implementeras och tidplanen för dess notering på Stockholmsbörsens huvudlista.

 • Klart för fler studentbostäder

  Studentbostäder Regeringen lovar att bygga minst 21 000 nya studentbostäder till 2026. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen.

 • ANNONS
 • Åfors lämnar Link och Torslanda

  Nyheter Caesar Åfors som varit extern vd för Torslanda Property Investment och Link Propp Investment sedan bolagen bildades av Catella 2014 har meddelat styrelserna för bolagen att han lämnar sina uppdrag i bolagen, på grund av tidsbrist.

 • ANNONS
 • Nina Ekman går till Newsec

  Rekrytering Nina Ekman har rekryterats till Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, där hon blir senior kommunikationskonsult.

 • Magnolias ledningsgrupp växer

  Rekrytering Magnolia Bostad rekryterar Stefan Berg till rollen som chef affärsutveckling med plats i ledningsgruppen. Samtidigt tillträder Erik Rune som COO.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived