+
 • Rödgrön politik blåser upp renoveringsbubblan

  PUBLICERAD 2013-04-25 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2013-04-26 16:59

  Textstorlek

  Dela med andra

  2009 införde Alliansregeringen ett hinder mot plötsliga hyreshöjningar. Bara om hyresgästen har sagt ja till en standardhöjning kan en hyreshöjning accepteras. Ingen ska tvingas på en standardhöjning de inte vill ha. Nu vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att den skyddsregel som Alliansen införde, ska gälla alla åtgärder för att renovera och modernisera bostäder.

  Många av miljonprogrammets bostäder är i ett katastrofalt skick. Därför är det ett betydligt större problem för de som bor i miljonprogrammets bostäder när de inte renoveras, moderniseras och byggs om. Ställda inför frågan om man vill avstå från en modern och funktionell lägenhet för att behålla en låg hyra, är det nog få som tackar nej. För dem som inte har råd är det viktigt att det finns möjlighet att tacka nej, utan att mista besittningsskyddet, alternativt bo modernt men i en mindre lägenhet med samma hyra.

  Ola Johansson

  Det stämmer inte att det är renoveringen i sig som leder till hyreshöjningar. Fasader, fönster, avloppstammar och elledningar i 600 000 miljonprogramsbostäder börjar bli så dåliga att de måste bytas ut. Denna renovering ingår i fastighetsägarens ansvar för att hålla bostäderna funktionsdugliga, och precis som till exempel när kylskåpet ska bytas ut ger det inte fastighetsägaren rätten att höja hyran.

  Nya myndighetskrav om tillgänglighet, ventilation och buller måste uppfyllas. Andra och oftast hälsosammare material ska användas och framförallt behöver bostäderna uppfylla kravet att halvera energianvändningen till 2050. Även det bekostas av fastighetsägaren. Har denne varit seriös och ärlig i sin hyressättning har kostnaden för det redan betalats av hyresgästerna.

  Många hyresvärdar har suttit med armarna i kors och, efter att ha vant sig vid kortsiktig socialdemokratisk politik, väntat på att staten ska komma med subventioner för att renovera istället för att ta sitt ansvar och inkludera kostnader för framtida renovering i hyran. Ett av skälen till att inte en enda aktör på bostadsmarknaden längre vill ha statligt stöd, är att det belönar de fastighetsägare som varit passiva.

  Decennier av havererad och överreglerad bostadspolitik har skapat ett beroende av subventioner som är orsaken till att vi nu riskerar en renoveringsbubbla. Behåll tryggheten men hindra inte hyresgäster från att betala för bättre bostäder.

  Ola Johansson

  Centerpartiet

  Riksdagsman för Halland och ledamot i civilutskottet

  www.olajohansson.blogspot.com

  4 kommentarer

  1. Dag Klerfelt 2013-04-30

   Ola ;
   som centerpartist är du väl för en fri marknadsekonomi . ”Bruksvärdeshyran” är självklar att avveckla , men låt oss lämna denna känsliga fråga därhän. men är du beredd att stötta att all nyproduktion får en ”fri-zon” med fri hyressättning. ??
   best regards // Dag Klerfelt

   Reply

  2. ellers 2013-04-26

   Ola du skriver att renovering av bl.a. fönster och stammar ingår i hyresvärdens ansvar även utan hyreshöjningar. Efter ca 20 år i branschen vågar jag påstå att alltför många av de affärer som görs bortser man från större underhållskostnader. Det beror på flera saker. 1) Köparen är ofta angelägen (av olika i och för sig adekvata skäl). 2) Fastighetsvärderare som gör en dd (duediligence) saknar oftast handfast kunskap om vad det innebär att äga och förvalta hyreshus, såväl bostäder som lokaler. 3) Fastighetsvärderare anlitar sällan jurister för att hitta osynliga kostnader i lokalhyresavtal. 4) Köparen saknar ofta också 1:an och 2:an.

   Punkterna 2 och 3 innebär att banken gör en felaktig bedömning av hur mycket lån fastighetskalkylen tål. Punkterna 1 och 4 gör att vissa köper till alltför låg avkastning eftersom man inte ”på riktigt” räknar in hela underhållsbehovet i kalkylen.

   Trots denna kanske rätt raljanta beskrivning får vid de allra flesta affärer ovanstående omständigheter liten eller försumbar betydelse. Det är när man kommer till miljonprograms- och illa underhållna hus, som de allvarliga effekterna uppstår. Jag menar så här.

   Ett orenoverat miljonprogramshus är idag på grund av sitt uppdämda underhållsbehov värt noll (0) kronor. Banken har med endast en dd i sin hand låtit belåna huset till värden som får erfarna och långsiktiga ägare (t.ex. familjeägda fastighetsföretag) att bara skaka på huvudet. Den enda som är intresserad av att köpa ett sådant hus är rätt ny i branschen, ivrig, okunnig och definitivt kortsiktig. Kombinationen blir förödande för prissättningen.

   Vilket parti kan på fullt allvar driva uppfattningen att staten ska gå in och låta skattepengar regna där? Många miljonprogramshus ägs därtill av utländska investerare och om politiker som vill tro alla om gott ska konstruera regler försvinner bombsäkert många svenska skattemiljarder rätt ut ur landet som en vissling.

   Förefintlig lagstiftning rymmer goda möjligheter att ställa krav på underhåll. Med underhållskrav kopplade till rejäla vitesförelägganden från Hyresnämnd och Miljökontor blir konkursen oundviklig om köpekalkylen är fel. I askan efter konkursen kan ett vettigt värde på husen uppstå.

   Reply

   • Ellers 2013-04-26

    Det skulle ha stått: ”4) Köparen saknar ofta 2:an och 3:an.”

    Reply

  3. Dag Klerfelt 2013-04-26

   Vad politiker av alla schatteringar glömmer är att inga fastighetsägare kan tvingas att renovera. Effekten blir istället att omständigheterna tvingar fram en förslumning. I denna process finns det en bov, som kan betraktas som samhällsfarlig – Hyresgästföreningen .

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Nationellt fokus på arkitektur

  Arkitektur Bostadsdebatten har de senaste åren handlat om hur många, snabbt och billigt bostäder ska kunna byggas. Men hur har den snabba takten påverkat den arkitektoniska kvalitén på det som byggs? Det frågar sig bland annat regeringen – som nu startat arbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x