+
Huvudgata i stadsdelen Vauban i utkanten av den tyska universitetsstaden Freiburg.
 • Byggemenskaper i Linköping

  PUBLICERAD 2012-09-14 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2013-01-16 10:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Gå ihop med andra för att planera, bygga och använda en byggnad.  Det uppmanar Projektet LinköpingsBo2016 Linköpingsborna när man planerar att öppna för byggemenskaper i den nya stadsdelen Vallastaden.

  I mitten av september presenteras vinnaren i arkitekttävlingen för Vallastaden.  Men redan nu har LinköpingsBo2016 dragit igång en kampanj för byggemenskaper.

  Byggemenskaper, eller Baugemeinschaft, är ett tyskt bostadsutvecklingskoncept där de boende får möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Byggemenskaper, har blivit ett relativ vanligt inslag på den tyska bostadsmarknaden. Konceptet kan härledas till när medborgare började inkvartera sig i de gamla militärbarackerna i Vauban, Freiburg efter att de franska styrkorna lämnat 1992. Med stadens tillstånd fick man rusta upp området. Företeelsen har vuxit till ett legitimt bostadsutvecklingskoncept och sedan 1998 finns det framtagna standarder för byggemenskaper. Kommunen har också en viktig roll för att underlätta processen. I exempelvis staden Tübingen i Tyskland finns en uttalad vilja att inslaget av byggemenskaper ska finnas.

  I Sverige har man bland annat testat byggemenskap i Västra hamnen i Malmö, där projektet ”Urbana villor” vann Kasper Salin-priset 2009. Understenshöjden i Björkhagen i Stockholm är ett annat exempel. Bo Göran Lindqvist är samordnare inom LinköpingsBo2016 och arbetar med vad som ska byggas i Vallastaden och på vilket sätt.
  – Temat för LinköpingsBo2016 är Människan bygger staden. Att en grupp privatpersoner är med från början och utformar sitt boende, ger förutsättningar för att testa nya lösningar inom till exempel miljöområdet eller för att ta fram nya boendeformer, säger Bo Göran Lindqvist i ett pressmeddelande.

  LinköpingsBo2016 är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska resultera i en helt ny stadsdel vars första etapp, Vallastaden, ska stå klar sommaren 2016.

  Läs mer om byggemenskaper i Jennie Dehléns artikel ”Egendesignad stad i hållbarhetens tecken”, publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2011.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. […] Vi lyfter även fram det nya byggkonceptet byggemenskaper som Linköpings kommun glädjande nog har bestämt sig för att satsa på. Vi menar dock att konceptet måste stödjas av en stadsbyggnadsinkubator inriktad mot […]

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Huvudgata i stadsdelen Vauban i utkanten av den tyska universitetsstaden Freiburg.