• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Marie Linder, Reinhold Lennebo och Kurt Eliasson.

  Fastighetsägarna lämnar samtal om hyressättning

  Bostadsfrågan Fastighetsägarna har hoppat av regeringens samtal om hur hyressättningssystemet kan ses över. De menar att motparterna, SABO och Hyresgästföreningen, inte velat diskutera deras förslag. Motparterna kallar avhoppet ”ansvarslöst” och ”oseriöst”.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Annica Ånäs, tillträdde vd-posten i februari. Foto: Atrium Ljungberg.

  Fastighetsmarknad Atrium Ljungberg förändrar delar av sin organisation lagom till sommaren. Från och med den 1 juni kommer affärsområdena Handel och Kontor slås samman till ”Fastigheter”.

 • Anna Rex går från White till Arkitema

  Rekrytering Arkitema Architects rekryterar Anna Rex som nu affärsområdeschef för stadsplanering i Sverige. Hon kommer närmast från White arkitekter, där hon varit ansvarig arkitekt.

 • ANNONS
 • Säljer Klövern-aktier för 100 miljoner

  Börs Klöverns största ägare, Corem Property Group, sålde dagarna 28 och 29 april 10,6 miljoner B-aktier i Klövern. Givet de två dagarnas snittkurs (9,415 respektive 9,429 kronor) för aktien har Corem sålt aktier för 99,8 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • HSB köper av Vasakronan för 720 miljoner

  Illustration: Rosenbergs arkitekter.

  Bostäder HSB Bostad förvärvar en del av fastigheten Telefonfabriken 1 vid Telefonplan i södra Stockholm av Vasakronan. Bolaget planerar att bygga 480 lägenheter i tre kvarter i fastigheten.

 • Fasticon anställer två

  Rekrytering Fasticon Kompetens rekryterar två inom strategisk försäljning och marknadskommunikation, Tony Flykt och Helena Hallin.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived