• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Sarah Bragée.

  När det som inte kan hända händer

  Krönikor Workshopen inleds med att alla i gruppen ska rita en bild av något de gillar. Jag ritar böcker och förklarar att min väska alltid är tung för att jag måste ha flera böcker med mig jämt, och nästa deltagare berättar att hon gillar fjällvandring för att hon känner sig så fri då. Ali 15 år, ensamkommande från Afghanistan, tittar ner på sitt papper, fumlar lite, och säger ”Ja, jag gillar mest när det är bara är fred. Liksom, när det inte är krig. Då känner jag mig fri.”

 • Sollentuna utvecklas med 4 000 bostäder

  Visionbild gjord av White arkitekter.

  Bostäder I Sollentuna norr om Stockholm ska stadsdelen Rotebro få ett ansiktslyft. Totalt planeras 4 000 nya bostäder runt stationen.

 • Två bolag bygger 260 bostäder i Aspudden

  Bostäder Wallenstam och Riksbyggen tilldelas varsin markanvisning om 130 lägenheter i Aspudden i södra Stockholm. Bostäderna fördelas på hälften mellan hyres- och bostadsrätter.

 • ANNONS
  • Forsling lämnar AMF Fastigheter

   Nyheter Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och affärsområdeschef för affärsområdet Stockholm City, lämnar AMF Fastigheter.

  • Mikael Stöhr

   Huvudägare lämnar Coor

   Börs Coor Service Managements största ägare, det brittiska private equity-bolaget Cinven Group, flaggade på måndagen för försäljning av samtliga aktier i Coor, 12,1 miljoner aktier.

 • Emitterar första hållbara obligationen

  Börs, Hållbarhet Hemsö har emitterat en hållbar obligation om en miljard kronor. Enligt ett pressmeddelande från bolaget är man först ut bland nordiska bolag att emittera hållbara obligationer

 • ANNONS
 • Järntorget bygger 400 studentbostäder

  Förslag på utformning. Bild: Stockholms stad.

  Bostäder Exploateringsnämnden i Stockholm anvisar mark till Järntorget för bygget av 400 studentbostäder i Kärrtorp i södra Stockholm.

 • Oscar vill bygga 400 bostäder i Nacka

  Bostäder, Transaktioner Oscar Properties förvärvar en handelsfastighet i Alphyddan, Nacka för 250 miljoner. Bolaget bedömer att det går att skapa 400 bostäder på platsen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived