• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Sommarbanner

  Trevlig sommar!

  Nyheter Nu är sommaren här och Fastighetsnytts redaktion stänger över semesterperioden. Vi är tillbaka i början på augusti med nyheter på hemsidan och i nyhetsbrev. Trevlig sommar!

 • Miljonprogrammen ett prioriterat område

  Veronica Palm. Foto: Mattias Fröjd.

  Bostäder, Bostadsvalet 2014, Business Arena Sista passet under Business Arena Almedalen bjöd på utfrågning av Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson. Hon gjorde klart att skattekommitténs förslag kommer att få det tufft i en socialdemokratisk regering och hon ser miljonprogrammen som ett prioriterat område.

 • D. Carnegie tillträder HBS II:s bestånd

  Börs, Bostäder Samtliga villkor för D. Carnegie & Co:s köp av Hyresbostäder i Sverige II AB:s fastighetsbestånd är ny uppfyllda och D. Carnegie har på fredagen tillträtt HBS II:s fastigheter. Enligt ett pressmeddelande från D. Carnegie blir man nu Sveriges största börsnoterade renodlade fastighetsbolag.

 • ANNONS
 • Sweco rustar upp Getingmidjan

  Börs, Infrastruktur Trafikverket har anlitat teknikkonsultbolaget Sweco för uppdraget att rusta upp den så kallade Getingmidjan, Sveriges hårdast trafikerade järnvägssträcka. Sträckan ligger mellan Stockholms central och Stockholms södra och passeras av över 600 tåg varje dag.

 • ANNONS
 • Ny rekordnotering på börsen

  Foto: Sverrir Thór

  Börs Riksbankens beslut att sänka reporäntan gav börsen en rejäl skjuts på torsdagen. Som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen steg fastighetsindex och när börsen stängde portarna på torsdagen låg index på 1 629,2 vilket är den högsta stängningskursen någonsin.

 • Stabilt andra kvartal av Fabege

  Börs Fabege redovisar ett driftnetto på 389 miljoner kronor för årets andra kvartal enligt bolagets delårsrapport som offentliggjordes på fredagen. Det är kvartalets första rapport och den bådar gott inför sommarens rapportsäsong.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived