• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kungsleden

  HFD nobbar Kungsleden

  Börs, Fastighetsmarknad Kungsleden meddelade på fredagen att Högsta förvaltningsdomstolen avslagit bolagets ansökan om prövningstillstånd för de domar som Kammarrätten avkunnade i början på april. Det rör sig om en del av de skattetvister bolaget haft i sina paketeringsmål där Skatteverket ej har medgivit avdrag för nedskrivning av lagerandelar vid externa förvärv under taxeringsåren 2006-2008.

 • Victoria Park köper 3 100 lägenheter

  Bostäder, Transaktioner Victoria Park AB betalar 1,7 miljarder för en bostadsfastighetsportfölj om totalt cirka 3 100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244 000 kvadratmeter, belägen i Eskilstuna.

 • Peab bygger i Helsingborg

  Fastighetsmarknad Peab har fått uppdraget att uppföra en ny vårdbyggnad om 40 000 kvadratmeter på sjukhusområdet i Helsingborg. Beställare är Region Skåne och projektet genomförs som samverkansentreprenad

 • ANNONS
 • Balder köper för halv miljard

  Transaktioner Fastighets AB Balder förvärvar fastigheten Göteborg Masthugget 11:13 i centrala Göteborg för 570 miljoner kronor. Säljare är HSB Göteborg.

 • ANNONS
 • Centrumutveckling i konkurs

  Fastighetsmarknad Centrumutveckling tvingats stänga ned verksamheten efter 45 år. Centrumutveckling lämnade konkursansökan till Stockholms tingsrätt den 28 augusti.

 • Akelius förvaltningsresultat stiger avsevärt

  Fastighetsmarknad Akelius Residential redovisar ett driftnetto på 503 miljoner kronor för årets andra kvartal, en ökning med 75 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol och då hyresintäkerna ökat med 114 miljoner kronor steg överskottsgraden med 1,3 procentenheter till 57,2 procent. Förvaltningsresultatet stiger med imponerande 65,5 procent till 187 miljoner kronor för kvartalet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived