• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Lämna denna tom:

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Gunnar Wetterberg

  Politiken är viktigast!

  Hållbarhet, Krönikor Husen, hållbarheten och framtiden är en paradox. Välbyggda hus kan stå i århundraden – men gamla hus kan vara svåra att anpassa till den nya tekniken. Problemet är att den nya tekniken är så svår att förutsäga. Vad kommer att krävas om femtio-sextio år? Därför ligger lösningen i att bygga så flexibelt som möjligt – men också i hela planeringen av stadsbyggnaden och infrastrukturen.

 • Kommer överens efter strandning

  Bostäder

  Bostäder, Uthyrning Efter tidigare strandade förhandlingar har Heimstaden och Hyresgästföreningen kommit överens om en hyresjustering för 2016 i Norrköping.

 • Serneke rekryterar i Stockholm

  Rekrytering Serneke har rekryterat Stephan Åkerlund och Mattias Leksell till affärsområde projektutveckling i Stockholm.

 • Diös rekryterar retailchef

  Norr, Rekrytering Diös Fastigheter har rekryterat Gabriel Larsson till den nyinrättade tjänsten retailchef. Han kommer närmast från rollen som regionchef på NRF Fastigheter.

 • ANNONS
 • Hyror över 7000 kronor inte orimligt i år

  Fredrik Wirdenius

  Fastighetsmarknad Sjunkande direktavkastningskrav och stark hyrestillväxt, det är enligt Vasakronans vd Fredrik Wirdenius formeln för en värdestegring på 11 procent (motsvarande drygt 10 miljarder kronor). Som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen överstiger Vasakronans fastighetsvärde nu 100 miljarder kronor, mycket tack vare en enormt stark värdetillväxt.

 • Vasakronan över 100 miljarder i fastighetsvärde

  Börs Vasakronans fastighetsbestånd är nu värt över 100 miljarder kronor. Det framgår av bolagets bokslutskommuniké för 2015. Enligt den värderades bolagets bestånd vid årsskiftet till 103,9 miljarder kronor,

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived