• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Martin Flodén. Foto: Mattias Fröjd.

  Almedalen: ”Trovärdigheten är central”

  Ekonomi Inflationen i den svenska ekonomin må ha stigit på sistone men den är alltjämt för låg. Riksbanken har reviderat ner sin inflationsprognos och med tanke på det låga inflationstrycket och framförallt den svenska kronans starka växelkurs valde Riksbankens direktion inte endast att sänka räntan med 0,1 procentenheter till 0,35 procent.

 • Åse Larsson till Tengbom

  Åse Larsson. Foto: Tengbom.

  Arkitektur, Rekrytering Arkitektkontoret Tengbom rekryterar Åse Larsson som ny tillförordnad studiochef för Tengbom handel, industri och infrastruktur. Larsson kommer närmast från 3XN.

 • Lulebos vd går efter kontrovers

  Fastighetsmarknad – norr Lulebos vd Sari Ekblom lämnar sitt uppdrag, bara ett år efter att hon tillträdde. Detta sker ungefär samtidigt som Lulebo säljer stora delar av sitt bestånd, bland annat till Rikshem. Försäljningen har omgärdats av diskussion.

 • ANNONS
 • Hemfosa köper skola i Karlstad

  Transaktioner Hemfosa köper en samhällsfastighet för 73,5 miljoner av Karlstad kommun. Gruvlyckeskolan omfattar cirka 8 600 kvadratmeter och hyresgäst är Internationella Engelska Skolan, en grundskola för årskurs fyra till nio.

 • ANNONS
 • Ny chef för hållbarhet till HSB

  Sofia Hagman.

  Rekrytering Sofia Hagman blir ny chef för hållbarhet och public affairs på HSB Riksförbund. Hon har tidigare jobbat på bland annat KPA, Trygg-Hansa och Plan Sverige.

 • Almedalen: ”Mer än bara bostäder”

  Fastighetsmarknad Många kommuner står inför stora utmaningar när byggandet måste matcha tillväxten. Under Business Arena Almedalen diskuterades ansvarsfördelningen när de nya stadsdelarna ska växa fram.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived