• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Marita Wallhagen.

  Den byggda miljön – skurk eller hjälte? 

  Hållbarhet Byggnader och infrastruktur är de sektorer som använder mest naturresurser och genererar mest utsläpp. Samtidigt pågår arbetet för att begränsa branschens klimatpåverkan. ”Miljöbyggnad går mot att bli praxis inom många företag”, säger Marita Wallhagen, som forskar om miljöbedömningsmetoder för byggnad på Högskolan i Gävle och KTH.

 • Läkemedelsjätte till Glasvasen

  Uthyrning Jernhusen har tecknat ett avtal med danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk om uthyrning av 800 kvadratmeter i det nya kontorshuset Glasvasen i Malmö. Glasvasen är därmed fullt uthyrd.

 • Tecknar grön kredit om drygt 900 miljoner

  Hållbarhet Fabege har tecknat en lång kreditfacilitet hos Europeiska Investeringsbanken. Det rör sig om en tioårig så kallad grön kredit, alltså en kredit som är villkorad av att pengarna används till investeringar i miljöcertifierade fastighetsprojekt, eller i vanliga fall investeringar som främjar hållbarhet.

 • ANNONS
 • Konjunkturinstitutet varnar för bubbla

  Bostäder, Fastighetsmarknad För första gången varnar Konjunkturinstitutet för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. ”Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt”, säger Mats Dillén, Konjunkturinstitutets generaldirektör.

 • ANNONS
 • Kritik bidrar till beslutet att lämna Tribona

  Mats-Olof Ljungquist. Foto: Tribona.

  Börs, Bud på Tribona I ett samtal med Fastighetsnytt säger Mats-Olof Ljungquist att hans beslut delvis härrör från den kritik som framkommit i under de senaste månaderna.

 • Helaba öppnar kontor i Stockholm

  Fastighetsmarknad Helaba kommer att öppna ett kontor i Stockholm under 2016. Fastighetsnytt träffade Thomas Völker, ansvarig för Norden på Helaba, under Exporeal och han berättar att man vill utöka verksamheten i hela Skandinavien.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived