• Bara varannan jämför boräntor

  PUBLICERAD 2012-05-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-05-18 15:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Två tredjedelar av svenska folket äger sitt boende. Trots att räntorna utgör en relativt stor del av hushållens kostnader är det bara varannan som jämför olika räntor när de tecknar bolån.

  Och de som jämför minst, är de som har mest att vinna. Detta enligt undersökningen Bo & Låna SBAB Bank – TNS SIFO som är gjord av TNS SIFO. Den visar också att tre av tio oroar sig över storleken på sina lån, och att unga upplever sina lån som stora i förhållande till inkomsten.

  Knappt hälften jämförde boräntor från olika banker
  Med allt högre bostadspriser och större lån finns starka argument för att välja bolånebank med omsorg. Trots det svarar knappt hälften att de jämförde räntan hos olika banker innan de bestämde sig. Bland männen är andelen som jämfört högre.

  – De som kanske har mest att vinna jämför minst. Lägst andel som har undersökt vad olika banker kan erbjuda för ränta finns bland lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  Hälften av alla bolåntagare har försökt förhanda med sin bank efter att de först tog lånet. Fyra av fem som försökt lyckades.

  – De grupper som har svårast att lyckas pruta på räntan är unga under 35 år som i snitt har lägre inkomst och mindre sparpengar. Bäst lyckas storstadsbor och höginkomsttagare som är mer attraktiva bankkunder, säger Maria Malmqvist.

  Samtidigt som många behöver hjälp för att kunna genomföra ett bostadsköp är det många som inte vet hur en högre ränta skulle påverka den egna ekonomin. Var tionde person svarar ”Jag vet inte hur det på verkar mig”.

  Unga har minst marginaler. 23 procent under 35 år svarar att de blir tvungna att sänka sin levnadsstandard om räntan stiger med tre procentenheter. 23 procent svarar att de får dra ner på semester och nöjen.

  – Unga är mer utsatta. De har ofta lägre inkomst och större bolån eftersom bostadspriserna stigit så mycket de sista tio-femton åren, säger Maria Malmqvist.

  Stockholmarna kan tänka sig att sälja och flytta till hyresrätt
  63 procent av de som äger sitt boende är nöjda med sin situation. Av de som bor i hyresrätt är bara tre procent nöjda.

  I Stockholm är andelen som äger en bostadsrätt högst. Samtidigt är andelen som säger att de kan tänka sig att sälja sin bostad för att flytta till en hyresrätt istället högst. 12 procent kan tänka sig att sälja för att hyra istället, men uppger att det tyvärr är omöjligt att få ett kontrakt.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stellan Lundström

  Stadsbyggandet hämmas av kompetensbrist

  Fastighetsmarknad, Opinion, Samhälle Argumenten för mera teknisk infrastruktur och fler bostäder är väl kända och väl grundade. Någonstans tar man också för givet att det finns ett fullt ut elastiskt utbildningssystem som omedelbart responderar på ökad efterfrågan av stadsbyggnadskompetens. På kort sikt är dock utbudet oförändrat av arkitekter, konstruktörer, projektledare, lantmätare, exploateringsingenjörer, transportplanerare och liknande som sammantaget kan tituleras samhällsbyggare.

 • Nytt hotell i Stockholm

  Illustration: Sandell Sandberg Arkitekter.

  Hotell, Uthyrning Aberdeen har hyrt ut cirka 5 500 kvadratmeter i SEB Trygg Livs fastigheter på Arsenalgatan 6 i Stockholm. Nya hyresgäster är Stureplansgruppen som ska skapa ett boutiquehotell, Bank Hotel.

 • Ny styrelse i Fastigo

  Fastighetsmarknad Fastigos stämma valde på torsdagen en styrelse. Företrädare för hela fastighetsbranschen finns representerad i styrelsen som har representanter från kommunala och privata fastighetsbolag, entreprenörer, HSB samt branschorganisationerna SABO och Fastighetsägarna.

 • ANNONS
 • Flaggar för försäljning i Heba

  Börs Länsförsäkringar Fondförvaltning nettosålde på torsdagen 250 000 B-aktier i Heba. Det motsvarar 0,6 procent av kapitalet i bolaget.

 • ANNONS
 • Prologis etablerar sig i Norra Hamnen

  malmö industrial park

  Logistik/Lager Prologis har av tekniska nämnden tilldelats en markreservation i Malmö Industrial Park i Norra Hamnen. Området omfattar 100 000 kvadratmeter, där Prologis planerar för en logistikanläggning.

 • Flera nyanställningar för Stendörren

  Rekrytering Stendörren har rekryterat flera personer, och beslutat att undersöka möjligheten för notering på Nasdaq Stockholms huvudlista.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived