Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Susanna Elfors

  Sluta kriga om staden

  Hållbarhet, Krönikor Det pågår ett krig om staden. Tonen på debatten är ofta hätsk och jag – som vill gå en tredje väg – möts av liten förståelse.

 • CBRE rekryterar tre

  Rekrytering CBRE rekryterar Kristoffer Sandberg, Pernilla Gustafsson och Clarence Reuterswärd till CBRE Capital Markets.

 • Bostaden 1,5 miljoner kronor dyrare

  Bostäder, Bostadsvalet 2014 Enligt en undersökning från SBAB har småhuspriserna i Sverige har ökat med 185 procent sedan 1996 och genomsnittshuset som kostade 840 000 kronor kostar idag 2,4 miljoner kronor. Samtidigt har den genomsnittliga bostadsrätten ökat från 325 000 kronor till 1,8 miljoner kronor.

 • ANNONS
  • E-handeln växte 15 procent

   Handel Under andra kvartalet 2014 ökade försäljningen på internet med 15 procent. Samtidigt möter svenska detaljhandelsföretag allt hårdare konkurrens från utländska sajter.

  • Newsec förvaltar åt Redito

   Fastighetsmarknad Newsec har tecknat förvaltningsavtal med Redito avseende bolagets svenska fastighetsbestånd om 168 fastigheter med en samlad yta av cirka 400 000 kvadratmeter.

 • Köper hotell för 1 miljard

  Hotell, Transaktioner LO, Landsorganisationen i Sverige, och Östersjöstiftelsen förvärvar av en hotellportfölj bestående av 14 hotellfastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka en miljard kronor. Säljare är Home Properties.

 • ANNONS
 • Hyr ut i Solna Port

  Solna Port Illustration Sandell Sandberg

  Uthyrning Nordic PM och Cushman & Wakefield har gemensamt genomfört uthyrningar om sammanlagt 2 200 kvm i Solna Port vid Haga Norra för uppdragsgivaren Commerz Reals räkning.

 • Concent anställer ny CFO

  Rekrytering Andreas Hultgren har rekryterats som ny CFO för Concent AB och Sara Johansson har anställts som Projektutvecklare.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd