Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Lämna denna tom:

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Peter Strand. Foto: Maria Nordlander.

  ”Vill skapa värde genom förtätning”

  Fastighetsmarknad Under fastighetsbolaget Victoria Parks kapitalmarknadsdag presenterade bolaget bland annat ett mål om att uppnå en miljon kvadratmeter i sitt bestånd, en reviderad utdelningspolicy och flera förtätningsprojekt.

 • Madeleine Rietschel lämnar Fastun

  Madeleine Rietschel. Foto: FU.

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Madeleine Rietschel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, har lämnat posten. Mona Finnström säger i samtal med Fastighetsnytt att Rietschel är kvar i sin anställning till april 2016, men att hon är arbetsbefriad.

 • Säljer till FastPartner för 825 miljoner

  Transaktioner FastPartner har förvärvat elva fastigheter i Stockholm av Brostaden, dotterbolag till Castellum. Den totala köpeskillingen för fastigheterna uppgår till 825 miljoner kronor.

 • ANNONS
  • Corem förvärvar i Halmstad

   Transaktioner Corem köper en logistikfastighet i Halmstad om cirka 2 000 kvadratmeter. Bolaget har också förvärvat mark i närheten, där man tecknat avtal om att uppföra en ny logistikbyggnad.

  • Donerar 1,2 miljoner till Syrien

   CSR-arbete Genom en global bidragskampanj bland medarbetarna och Ramböllfonden har Ramböll samlat ihop 1 200 000 kronor till förmån för Röda Korsets arbete i Syrien. Medarbetarnas bidrag dubblades av Ramböllfonden.

 • Ekonomer vill se ny fastighetsskatt

  Ekonomi, Regler Finansminister Magdalena Andersson har beskrivit fastighetsskatten som ”hatad” av svenska folket, och flera gånger sagt att det är uteslutet med en ny sådan. Trots det vill flera ekonomer nu se just en ny form av fastighetsskatt.

 • Påbörjade bostäder fyrdubblas i Linköping

  Foto: Linköping kommun.

  Bostadsfrågan 2015 Linköping är en kommun med bostadsbrist, precis som två tredjedelar av de svenska kommunerna. Årets siffror visar dock att antalet påbörjade lägenheter fyrdubblats jämfört med 2014.

 • 560 nya bostäder i Göteborg

  Bostäder Vid måndagens möte hos fastighetsnämnden i Göteborg fattades flera beslut. Bland fattades beslut om bygget av 560 nya bostäder i staden, 260 studentbostäder, 200 hyresrätter och 100 bostadsrätter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd