Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostäder ingen viktig valfråga för väljarna

  Bostadsvalet 2014 Bostadsfrågan är ett hett debattämne men verkar inte tynga väljarna nämnvärt när det är dags att lägga sin röst i valet. Så även denna gång om man tittar på resultaten från den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, tror dock att det kan bli en het fråga, i nästa valrörelse.

 • Ode ordförande i europeisk kommitté

  Johanna Ode

  Internationellt, Rekrytering Johanna Ode, ansvarig för internationella frågor på SABO, har valts till ordförande för Kommittén för bygg- och energifrågor inom den europeiska intresseorganisationen CECODHAS Housing Europe.

 • Uthyrningar i Hagastaden

  Uthyrning Atrium Ljungberg tecknade under juli kontrakt med den nordiska kommunikationskoncernen Nordic Morning om 3 500 kvadratmeter i Hagastaden, Stockholm. Dessutom har flera befintliga hyresgäster valt att utöka sina lokalytor.

 • ANNONS
 • Tribona utökar befintligt hyresavtal i Växjö

  Uthyrning Tribona utökar sitt nuvarande hyreskontrakt om 36 786 kvadratmeter till 57 585 kvadratmeter med befintlig hyresgäst Alwex.

 • ANNONS
 • Jernhusen ändrar i ledningsgruppen

  Rekrytering Daniel Daagarsson, nuvarande chef för affärsområde Depåer, blir ny chef för affärsområde Stationer efter Ola Orsmark. Åsa Dahl, nuvarande chef för Strategisk utveckling, tar över som chef för affärsområde Depåer.

 • Skanska hyr ut i Göteborg

  Uthyrning Skanska har tecknat hyreskontrakt om cirka 420 kvadratmeter i det om- och tillbyggda kontorshuset Kv. Tennet på Kilsgatan 4 i Göteborg. Fastigheten ägs sedan december 2013 av Platzer.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd