Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Marita Wallhagen.

  Den byggda miljön – skurk eller hjälte? 

  Hållbarhet Byggnader och infrastruktur är de sektorer som använder mest naturresurser och genererar mest utsläpp. Samtidigt pågår arbetet för att begränsa branschens klimatpåverkan. ”Miljöbyggnad går mot att bli praxis inom många företag”, säger Marita Wallhagen, som forskar om miljöbedömningsmetoder för byggnad på Högskolan i Gävle och KTH.

 • Avgår som ordförande i Tribona

  Mats-Olof Ljungquist. Foto: Tribona.

  Börs, Bud på Tribona Mats-Olof Ljungquist, som varit styrelseordförande i Tribona de senaste åren, kommer att lämna sin post i samband med bolagets extra bolagsstämma den 23 oktober.

 • Konjunkturinstitutet varnar för bubbla

  Bostäder, Fastighetsmarknad För första gången varnar Konjunkturinstitutet för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. ”Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt”, säger Mats Dillén, Konjunkturinstitutets generaldirektör.

 • ANNONS
 • Helaba öppnar kontor i Stockholm

  Fastighetsmarknad Helaba kommer att öppna ett kontor i Stockholm under 2016. Fastighetsnytt träffade Thomas Völker, ansvarig för Norden på Helaba, under Exporeal och han berättar att man vill utöka verksamheten i hela Skandinavien.

 • ANNONS
 • Två miljarder till stadsmiljöavtal

  Mehmet Kaplan och Anna Johansson.
Foto : Martina Huber/Regeringskansliet.

  Infrastruktur Regeringen har avsatt två miljarder kronor under mandatperioden till så kallade stadsmiljöavtal. Stödet aviserades redan i vårändringsbudgeten, men i och med en ny förordning kan pengarna nu börja fördelas ut.

 • Stoppar köp med 100 procents belåning

  Bostäder, Internationellt Idag kan man i Danmark köpa en bostad med hundra procents belåning. Nu inför landet dock nya regler som kräver att bostadsköpare betalar en kontantinsats på minst fem procent.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd