Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Martin Flodén. Foto: Mattias Fröjd.

  Almedalen: ”Trovärdigheten är central”

  Ekonomi Inflationen i den svenska ekonomin må ha stigit på sistone men den är alltjämt för låg. Riksbanken har reviderat ner sin inflationsprognos och med tanke på det låga inflationstrycket och framförallt den svenska kronans starka växelkurs valde Riksbankens direktion inte endast att sänka räntan med 0,1 procentenheter till 0,35 procent.

 • Åse Larsson till Tengbom

  Åse Larsson. Foto: Tengbom.

  Arkitektur, Rekrytering Arkitektkontoret Tengbom rekryterar Åse Larsson som ny tillförordnad studiochef för Tengbom handel, industri och infrastruktur. Larsson kommer närmast från 3XN.

 • Lulebos vd går efter kontrovers

  Fastighetsmarknad – norr Lulebos vd Sari Ekblom lämnar sitt uppdrag, bara ett år efter att hon tillträdde. Detta sker ungefär samtidigt som Lulebo säljer stora delar av sitt bestånd, bland annat till Rikshem. Försäljningen har omgärdats av diskussion.

 • ANNONS
 • Hemfosa köper skola i Karlstad

  Transaktioner Hemfosa köper en samhällsfastighet för 73,5 miljoner av Karlstad kommun. Gruvlyckeskolan omfattar cirka 8 600 kvadratmeter och hyresgäst är Internationella Engelska Skolan, en grundskola för årskurs fyra till nio.

 • ANNONS
 • Ny chef för hållbarhet till HSB

  Sofia Hagman.

  Rekrytering Sofia Hagman blir ny chef för hållbarhet och public affairs på HSB Riksförbund. Hon har tidigare jobbat på bland annat KPA, Trygg-Hansa och Plan Sverige.

 • Almedalen: ”Mer än bara bostäder”

  Fastighetsmarknad Många kommuner står inför stora utmaningar när byggandet måste matcha tillväxten. Under Business Arena Almedalen diskuterades ansvarsfördelningen när de nya stadsdelarna ska växa fram.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd