Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stellan Lundström.

  Finansiering – den glömda biten i byggpusslet

  Bostadsfrågan, Opinion När stat och kommun kraftfullt hanterar frågan om riskkapital då kan man också i stor utsträckning bestämma vad som ska byggas, när och var. Dagens situation med finansiering på marknadens villkor har medfört att privata aktörer fått ett större inflytande över planering och byggande, skriver Stellan Lundström som tar upp tre viktiga skillnader mellan Boverkets ”miljonprogram” och det som byggdes på 60-, 70- och 80-talen.

 • Presenterar ny regering på onsdagen

  Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje.

  Bostadsfrågan, Nyheter Stefan Löfven presenterar sin nya regering på onsdagen, uppger källor till Sveriges Radio Ekot. Därmed kan bland annat frågetecknet kring vem som blir högst ansvarig för bostadspolitiken rätas ut.

 • NCC bygger etapp i Västlänken

  Infrastruktur Trafikverket har anlitat NCC för att bygga Centralen som är en pendeltågsstation under jord strax norr om Göteborgs centralstation samt en tågtunnel om 2 kilometer som en del av Västlänken. Enligt ett pressmeddelande från NCC har beställaren budgeterat etappen till cirka 3 miljarder kronor.

  • WSP rekryterar konceptutvecklare

   Rekrytering Christina Blomberg har rekryterats av WSP som varumärkes- och konceptutvecklare. Hon har de senaste åren jobbat med kommersiell utveckling av handelsplatser i egen regi.

  • Från Göteborg. Foto: Sverrir Thór

   Finskt bolag miljardköper i Göteborg

   Transaktioner Det finska fastighetsbolaget Technopolis etablerar sig i Sverige genom att köpa en fastighet i Gårda, Göteborg. Säljare av fastigheten, Gårda 13:6, är fastighetsfonden Niam V och köpeskillingen uppgår till 1 177 miljoner kronor.

 • Utser chefer för HR- och hållbarhetsfrågor

  Rekrytering Castellum har utsett Anne Thelin-Ehrling till HR-chef för koncernen och Filip Elland till hållbarhetschef. Båda har varit verksamma inom koncernen och Anne Thelin-Ehrling fick i vintras uppdraget att etablera en central HR-funktion i Castellum.

 • ANNONS
 • ”Väldigt dyrt att ändra reavinstskatten”

  Magdalena Andersson

  Bostäder Någon sänkning av reavinstskatt eller avskaffande av ränteavdraget är inte aktuell. Det är inte heller återinförandet av fastighetsskatten. Så löd budskapet när finansminister Magdalena Andersson talade på Hyresgästföreningens bostadskongress på tisdagen.

 • Bygger nytt projekt i Norrköping

  Bostäder Boet Bostad, dotterbolag till Söderberg Förvaltning, har tecknat ett markreservationsavtal med Norrköpings kommun om att bygga 150 nya bostäder i stadsdelen Hageby.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd