Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kristina Grange

  Planerarnas röst

  Krönikor I Liftarens guide till Galaxen upptäcker huvudpersonen en dag att huset han bor i håller på att demoleras. Att han inte har skaffat sig information om detta, genom att i tid ha tagit sig till kommunhusets utställningsavdelning, belägen i dess strömlösa källare, för att med ficklampa leta upp det utställda planförslaget och där klaga på det, kan givetvis inte lastas någon annan än honom själv.

 • Mäklar 10 miljoner aktier i D. Carnegie

  Börs ABC har mäklat 10 miljoner aktier i D. Carnegie & Co. Aktierna mäklades klockan 08.19 i morse, till ett värde av 57,50 kronor per aktie, vilket motsvarar en summa på totalt 575 miljoner kronor.

 • HSB och Skanska vinnare i Rekryteringsbarometern

  Fastighetsmarknad HSB och Skanska är årets vinnare i Rekryteringsbarometern. 2015 års upplaga av undersökningen är den tionde i raden och för andra året i rad tar HSB hem segern i klassen fastighetsbolag.

 • ANNONS
  • Bolånen ökade med 164 miljarder

   Ekonomi Den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll från monetära finansinstitut (MFI) ökade med 0,2 procentenheter, från 6,3 procent i mars till 6,5 procent i april.

  • Köper i Falkenberg

   Transaktioner Varbergs Stenfastigheter förvärvar genom dotterbolag tre fastigheter innehållande 47 lägenheter och 15 lokaler i Falkenberg.

 • Nordisk byggmarknad

  Fastighetsmarknad NBO, Housing Nordic, startar projektet Byggherrar i Norden med sikte på att öka konkurrensen och pressa kostnaderna.

 • ANNONS
 • Jätteorder till Skanska för ny flygplats

  Infrastruktur, Internationellt LaGuardia Gateway Partners, där Skanska ingår som partner, har fått en order värd 3,6 miljarder dollar, 30,5 miljarder kronor, för att bygga en ny flygplatsterminal på LaGuardia i New York. Enligt byggnyheter.se är det den största ordern i Skanskas historia.

 • NCC bygger bostäder i Köpenhamn

  Bostäder NCC ska bygga bostäder på Islands Brygge i Köpenhamn, åt den danska pensionsfonden Pension Danmark. Ordern är värd 360 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd