Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Mikael Lundström, NAI Svefa och Lennart Andersson, Fasticon. Foto: Nai Svefa/Fasticon.

  NAI Svefa köper Fasticon

  Fastighetsmarknad NAI Svefa har köpt Fasticon AB och dess helägda dotterbolag Fasticon Väst. Förvärvet är ett led i NAI Svefas mål om att bli den ledande fastighetsrådgivaren för både privat och offentlig sektor, enligt ett pressmeddelande.

 • Stefan Ränk till Nobelhusets styrelse

  Stefan Ränk. Foto: Einar Mattson.

  Arkitektur, Rekrytering Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk har valts in i styrelsen hos Nobelhuset AB, som ansvarar för att utveckla det omdebatterade Nobel Center. Till Fastighetsnytt säger Stefan Ränk att Nobel Center är en möjlighet för Stockholm att utvecklas och bli ännu mer attraktivt.

 • Bygger 300 bostäder i Vega

  Bostäder Togo Fastigheter har markanvisat två delar i Haninges nya stadsdel Vega till ÅWL Arkitekter i samarbete med Lindbäcks. 300 lägenheter ska byggas i stadsdelen som kommer att omfatta över 3 000 bostäder.

 • ANNONS
  • ALM bygger 130 hotellägenheter

   Hotell ALM Equity har tecknat avtal med Hesselby Slott för att bygga 130 så kallade hotellägenheter. Avtalet gäller gemensamt ägande och utveckling av hotellbyggrätter vid Hesselby slott i Stockholm.

  • rekrytering

   Magnolia Bostad anställer 12

   Rekrytering Magnolia Bostad anställer 12 nya medarbetare. Bland annat rekryteras Fredrik Westin, i dag ekonomichef på Kungsleden, till rollen som CFO.

 • De ritar Fabeges nya projekt

  Arkitektur, Kontor Som Fastighetsnytt tidigare skrivit ska Fabege bygga 3:s nya huvudkontor i Söderstaden i Stockholm. Nu står det klart att det blir arkitektkontoret Studio Stockholm som ritar det knappt 15 000 kvadratmeter stora kontoret.

 • Sex aktörer bygger Luleås Kronandal

  Skissbilder. Övre raden fr.v. Nordhalla/White, Riksbyggen/MAF Arkitektkontor, SHH Bostad/Thomas Eriksson Arkitekter. Nedre raden fr.v. HSB/Tirsén och Aili Arkitekter, BDB Bygg/Arkitekthuset Monarken, Lerstenen/Link Arkitektur.

  Bostäder - norr, Fastighetsmarknad – norr Som Fastighetsnytt tidigare skrivit om håller Kronandalen, en ny stadsdel med 3 000 bostäder, på att byggas i Luleå. Nu har kommunen utsett sex aktörer för den första etappen.

 • SLI köper i Norrköping

  Transaktioner Skotska livförsäkringsbolaget Standard Lifes investmentbolag Standard Life Investments (SLI) har via en av sina fonder, Euro Club II, köpet Ingelsta Retail Park i Norrköping.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd