Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • börsen

  Fastighetsaktierna faller på bred front

  Börs Det har varit en tuff torsdagsförmiddag för fastighetsaktierna på börsen och för första gången sedan 11 augusti ligger index under 1 500 i intradagshandeln. En kvart före klockan 12 ligger index på 1 495,5 och har fallit med 1,23 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

 • Magnolia bygger bostäder utanför Mälardalen

  Magnolia

  Bostäder Magnolia Bostad tecknar entreprenadavtal med NCC för byggnationen av totalt 401 hyresrätter till ett sammanlagt ordervärde om cirka 450 miljoner kronor. Bostäderna uppförs i Norrköping och Kungsängen.

 • Exerton gör sin första affär

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Fastighetsbolaget Exerton AB etablerades den 1 september 2014. Bolaget har grundats av Mounir Tajiou och Joakim Einarson tillsammans med Håkan Bryngelson, Sverker Thufvesson och ett begränsat antal svenska institutioner och professionella investerare.

 • ANNONS
 • Newsec tecknar helhetsuppdrag med Tobisson

  Fastighetsmarknad Newsec tecknar ett fastighetsförvaltningsavtal med TobissonGruppen avseende 60 fastigheter om totalt 123 000 kvadratmeter i centrala Göteborg.

 • ANNONS
 • Norrporten köper på ny ort

  Faltjagaren

  Transaktioner Norrporten förvärvar fyra fastigheter i Stadsdel Norr i centrala Östersund, fastighetsvärdet uppgår till cirka 250 miljoner kronor. Nu ska man bygga upp en lokal organisation på orten där Sofie Blom Bergström är utsedd till ny marknadsområdeschef.

 • D. Carnegie & Co förvärvar 1 900 lägenheter

  Bostäder, Transaktioner D. Carnegie & Co har genom dotterbolag ingått avtal med Sörmlandsporten AB om förvärv av ett fastighetsbestånd i Norrköping. Affären genomförs genom ett bolagsförvärv och köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1 miljard kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd