Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Sommarbanner

  Trevlig sommar!

  Nyheter Nu är sommaren här och Fastighetsnytts redaktion stänger över semesterperioden. Vi är tillbaka i början på augusti med nyheter på hemsidan och i nyhetsbrev. Trevlig sommar!

 • Miljonprogrammen ett prioriterat område

  Veronica Palm. Foto: Mattias Fröjd.

  Bostäder, Bostadsvalet 2014, Business Arena Sista passet under Business Arena Almedalen bjöd på utfrågning av Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson. Hon gjorde klart att skattekommitténs förslag kommer att få det tufft i en socialdemokratisk regering och hon ser miljonprogrammen som ett prioriterat område.

 • D. Carnegie tillträder HBS II:s bestånd

  Börs, Bostäder Samtliga villkor för D. Carnegie & Co:s köp av Hyresbostäder i Sverige II AB:s fastighetsbestånd är ny uppfyllda och D. Carnegie har på fredagen tillträtt HBS II:s fastigheter. Enligt ett pressmeddelande från D. Carnegie blir man nu Sveriges största börsnoterade renodlade fastighetsbolag.

 • Sweco rustar upp Getingmidjan

  Börs, Infrastruktur Trafikverket har anlitat teknikkonsultbolaget Sweco för uppdraget att rusta upp den så kallade Getingmidjan, Sveriges hårdast trafikerade järnvägssträcka. Sträckan ligger mellan Stockholms central och Stockholms södra och passeras av över 600 tåg varje dag.

 • ANNONS
 • Ny rekordnotering på börsen

  Foto: Sverrir Thór

  Börs Riksbankens beslut att sänka reporäntan gav börsen en rejäl skjuts på torsdagen. Som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen steg fastighetsindex och när börsen stängde portarna på torsdagen låg index på 1 629,2 vilket är den högsta stängningskursen någonsin.

 • Stabilt andra kvartal av Fabege

  Börs Fabege redovisar ett driftnetto på 389 miljoner kronor för årets andra kvartal enligt bolagets delårsrapport som offentliggjordes på fredagen. Det är kvartalets första rapport och den bådar gott inför sommarens rapportsäsong.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd