Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Parkeringsgarage

  ”Stockholms parkeringsnorm hämmar bostadsbyggandet”

  Opinion Trots att parkeringsfrågan är en av de mest kostnadsdrivande i byggprocessen så behandlas den ytterst styvmoderligt av Stockholms stad. Vi behöver en parkeringsnorm som tar hänsyn till bostädernas storlek, och som ligger i nivå med stockholmarnas faktiska bilinnehav.

 • Detaljplanen satte stopp för Telias huvudkontor

  Fastighetsmarknad, Kontor, Uthyrning TeliaSonera har valt att avbryta sitt samarbete med NCC om byggnaden av ett nytt huvudkontor i Kristineberg på västra Kungsholmen i Stockholm . Istället kommer man att flytta sin verksamhet till Solna och Arenastaden där man flyttar in i Fabeges fastighet Scandinavian Office Building våren 2016.

 • Victoria Parks förvaltningsförlust 1,4 miljoner kronor

  Börs Victoria Park redovisar ett driftnetto på 17,1 miljoner kronor för årets första kvartal. Det är en kraftig ökning jämfört med motsvarande kvartal 2013 då driftnettot hamnade på 3,8 miljoner men sett till överskottsgraden blir ökningen inte lika kraftig, från 18,8 procent till 30,9 procent.

 • ANNONS
 • Stabilt av Klövern

  Börs Klövern redovisar ett driftnetto på 368 miljoner kronor för årets första kvartal, en förbättring med 47 miljoner jämfört med samma kvartal 2012. Intäkterna ökar samtidigt som kostnaderna minskar marginellt vilket översätts till en förbättrad överskottsgrad, från 59,3 procent till 62,7 procent.

 • ANNONS
 • Brakförlust men ljuspunkter för Tribona

  Börs, Fastighetsmarknad Tribona redovisar ett driftnetto om 90 miljoner kronor för första kvartalet. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en försämring med 22 miljoner kronor vilket huvudsakligen förklaras av att hyresintäkterna har sjunkit samtidigt som underhålls- och fastighetsintäkter har ökat.

 • Hemfosas smekmånad en succé

  Börs På söndagen hade en månad gått sedan Hemfosa gjorde entré på Stockholmsbörsen. Fastighetsnytt har gjort en sammanställning av den första månaden och kan knappast beskrivas som något annat än en braksuccé.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd