Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Mehmet Kaplan

  Replik: Mehmet Kaplan

  Replik Caroline Szyber skriver i ett debattinlägg på Fastighetsnytt 17:e december att regeringen förhalar arbetet med att ta fram en ny bullerförordning. Det är ett påstående som helt saknar förankring i verkligheten.

 • Högkonjunktur på transaktionsmarknaden

  Borskurva-500x241

  Transaktioner Världsekonomin verkar inte riktigt vilja komma igång men det är inget som hämmat fastighetssektorn som åtnjuter ett ränteläge som gynnar alla i branschen. Förutom rekordnivåer på antal fastighetsbolag som söker sig till börsen ser också transaktionsnivån ut att kunna nosa på rekordåren, 2007 och 2008.

 • Ett glatt börsår 2014

  Börs När börsåret 2014 ska sammanfattas avseende de börsnoterade fastighetsbolagen krävs det egentligen endast ett enda ord: Succé! Ja, man kan till och med ta i lite mer och kalla det en braksuccé.

 • ANNONS
 • Oscar förvärvar kvarter av Vasakronan

  Transaktioner Oscar Properties har tecknat avtal om att förvärva kvarteret Primus 1 på Lilla Essingen i Stockholm av Vasakronan. Köpeskillingen är cirka 920 miljoner kronor och tillträde sker när pågående detaljplaneförändring vinner laga kraft.

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg gör miljardförvärv

  Point Liljeholmen

  Transaktioner Atrium Ljungberg har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Point Liljeholmen i Stockholm. Förvärvet sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 1,1 miljarder kronor.

 • Starwood köper SveaReal

  Transaktioner I samband med att Starwood Capital Group förvärvar DNB NOR Eiendomsinvest I ASA innebär det att man också köper SveaReal, totalt uppgår transaktionen till 11 miljarder norska kronor och ser ut att bli årets största affär i Norden.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd