Friends Arena +
Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd
 • Nationalarenan tar form

  PUBLICERAD 2012-04-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-20 10:07
  Den nya Nationalarenan i Solna börjar ta form och invigning är satt till 27 oktober i år. För fotbollsentusiaster blir det premiärmatch mellan Sverige och England den 14 november. Fastighetsnytt tog en titt på insidan av den nya arenan.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nationalarenan som nyligen bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena blir centralpunkten i en stadsdel innehållande 450 000 kvadratmeter kontor med 25 000 arbetsplatser, 3000 bostäder, ett hotell samt köpcentrumet Mall of Scandinavia med 230 butiker på en yta som överstiger 100 000 kvadratmeter.

  Kommunikationerna är kanske det viktigaste att lösa, en ny avstigning för pendeltågen kommer att skapas till 2013 och 2014 tillkommer Tvärbanan som ska gå från Hammarby Sjöstad till Arenastaden via bland annat Gullmarsplan och Alvik. 4 000 parkeringsplatser byggs även under köpcentrumet.
  – Ska det kunna bära sig måst det vara lätt att ta sig till arenan, både med bil och kommunalt, säger Ulf Enström, Varumärkesansvarig, Fabege.

  Bjälkarna i taket är 132 meter långa. Foto: Mattias Fröjd

  Arenan kommer att rymma 50 000 sittande vid evenemang som exempelvis fotboll, svenska landslaget och AIK är de lag som kommer att spela på arenan. Den översta läktarsektionen kan också skärmas av så att arenan känns fullsatt med 30 000 åskådare. Vid konserter är det sagt att arenan ska rymma 65 00 men Juha Tammerström, sales executive, berättar att man jobbar på lösningar för att få plats med upp till 72 000 personer.

  Man estimerar att det kommer att behövas två till tre evenemang i veckan för att få lönsamhet. Alla evenemang är dock inte lika lönsamma men det gäller ändå att få variation, fotboll, hästshow, bandy och melodifestival är några av de aktiviteter som kommer att finnas i utbudet. Det speciella bjälklaget i taket medför också att arenan kan skärmas av så att även mindre evenemang känns fullsatta.

  Fakta
  Ägare: SFF, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab.
  Arkitekter: Arkitekterna Krook & Tjäder, Berg Arkitektkontor, Populous
  Entreprenör: Peab
  Kapacitet: 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  Faciliteter: Restauranger, Barer, Kiosker, Kongress och
  konferenslokaler för 1 800 personer. 92 loger. 7 000 klubbstolar. 724 toaletter.
  Invigning: 27 oktober 2012

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Annika Wallenskog

  Hur kan framtiden te sig?

  Krönikor Den 27 april kom Migrationsverkets nya prognos som visar att asylmottagningen beräknas bli betydligt lägre 2016 än enligt tidigare prognoser. 60 000 i stället för 100 000 personer. Av dessa räknar man med att 7 000 är ensamkommande flyktingbarn. Skillnaden är stor jämfört med 2015.

 • Hur påverkar avhoppen Hemsö?

  Pär Nuder. Foto: AP3.

  Fastighetsmarknad På kort tid har både vd Per Berggren och vice vd och CFO Eva Bång lämnat Hemsö. Enligt bolagets styrelseordförande Pär Nuder finns det dock ingen särskild orsak eller samband mellan avhoppen.

 • Söker nytt bygglov för Norra Tornen

  Fastighetsmarknad Den 25 april upphävde mark- och miljödomstolen Stockholms stadsbyggnadsnämnds beslut om bygglovet för fastigheten Innovationen, som tillsammans med Helix bildar Norra Tornen. Det redan påbörjade bygget kan dock fortsätta tills vidare.

 • Hemfosa rekryterar från Hemsö

  Rekrytering Jonny Göthberg har rekryterats till Hemfosas transaktionsavdelning. Han kommer närmast från Hemsö, där han varit sedan bolaget bildades för sex år sedan.

 • ANNONS
 • Anitra Steen tar över i Akademiska Hus

  Anitra Steen. Foto: PostNord.

  Börs, Rekrytering Under torsdagens årsstämma valdes Anitra Steen till ny styrelseordförande i Akademiska Hus. Systembolagets tidigare vd ersätter därmed Eva-Britt Gustafsson som lämnar sin post efter nio år.

 • Hemsös CFO Eva Bång lämnar bolaget

  Rekrytering Hemsös CFO och vice vd Eva Bång lämnar bolaget för en tjänst som global CFO på IKEA Centres i Leiden, Nederländerna.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived
Friends Arena
x Insidan av Friends Arena sedd från den östra läktaren. Foto: Mattias Fröjd