+
Öresundsbron
 • Bostadsfrågan het i växande Öresundsregion

  PUBLICERAD 2012-03-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-08-31 09:17
  En hög tillgänglighet och ett kunskapsintensivt näringsliv är faktorer som ger Öresundsregionen gott självförtroende. Men i likhet med andra storstadsregioner är tillgången på bostäder en flaskhals. Det framkom under Business Arena i Malmö under tisdagen.
  Textstorlek

  Dela med andra

  Öresundsbron och närheten till Kastrup ger Öresundsregionen och Malmö en tillgänglighet som är unik för landet. Det vet utländska investerare om och tillhörigheten till regionen kan fungera som en dörröppnare i internationella sammanhang.

  – När en tysk fond nyligen gjorde ett förvärv av en handelsfastighet i Helsingborg var det kanske främsta motivet att den låg i Öresundsregionen, säger Erik Bodin som är analyschef på rådgivningsföretaget Leimdörfer.

  Seminarium på Business Arena Malmö

  Malmö hade en tuff ekonomisk period från mitten på 1970-talet fram till mitten på 1990-talet. Sedan dess har den tunga industrin gett plats för ett mycket mer diversifierat och kunskapsintensivt näringsliv, inte minst i växelspel med Malmö Högskola. En ny stabilitet har uppstått och enligt Anders Rubin, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, kännetecknar den hela regionen.

  – Öresundsregionen har idag en god förmåga att klara av strukturomvandlingar och det gör att vi till exempel klarar av att Astra lägger ner forskningen i Lund.

  För en stad i tillväxt som Malmö är tillgången på bostäder ett stort problem. Det som har betraktats främst som ett bostadssocialt dilemma blir därför alltmer ett hot mot den ekonomiska utvecklingen.

  Anders Rubin

  – Våra nuvarande problem, även de sociala, kommer att finnas kvar om vi inte får ordning på bostadsmarknaden. Det behövs även politiska åtgärder, för marknaden har inte klarat av att lösa problemen på egen hand, säger Anders Rubin, kommunalråd, Malmö.

   

   

  Text: Daniel Bergstrand

  1 kommentarer

  1. Joakim Ollén 2012-03-21

   Anders Rubin har rätt när han säger att Malmö genomgått en stor förvandling, när det gäller bostadspolitiken och stadsbyggande framförallt sedan vi började bygga Malmö mot havet.
   Däremot slås jag som nyligen återflyttad till Malmö av att bostadsmarknaden är allt annat än het just nu. Bostadsrättspriserna är mycket långt under nivån i Göteborg, för att inte tala om Stockholm och det är ett mycket stort utbud nu. Marknaden motsäger definitivt bilden av ett överhettat Malmö

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Öresundsbron